Niemand wil parking onder Vossenplein

PLATFORM MAROLLEN ORGANISEERT 24 UUR DURENDE MUZIEKMARATHON

Etienne Wattecamps verbrandt één van de folders die Els Ampe uitdeelde. Op 8 december geeft de schepen een infovergadering voor bewoners en handelaars van het Vossenplein.
Baert Marc Etienne Wattecamps verbrandt één van de folders die Els Ampe uitdeelde. Op 8 december geeft de schepen een infovergadering voor bewoners en handelaars van het Vossenplein.
Marktkramers, handelaars en buurtbewoners verzetten zich tegen de komst van een parking onder het Vossenplein. Het Platform Marollen organiseert daarom deze zondag een 24 uur durend muziekfestival op het Vossenplein en een protestactie op de gemeenteraad op maandag. Schepen van Mobiliteit Els Ampe (Open Vld) probeerde gisterenmiddag de aanwezigen op het Vossenplein te informeren over de plannen, en daarbij ontstonden pittige discussies.

De parking onder het Vossenplein is een van de vier nieuwe parkings die de stad wil realiseren binnen de Vijfhoek. Die parkings komen er samen met het circulatieplan en de plannen daarvoor werden begin deze maand aangekondigd door Els Ampe. In geen tijd mobiliseerden marktkramers, handelaars, verenigingen en buurtbewoners zich om tegen de plannen in te gaan. Het Platform Marollen werd opgericht en na amper 72 uur werden al meer dan 7.000 handtekeningen verzameld tegen de komst van de ondergrondse parking.

parking onder Vossenplein: marktkramer die al 30 jaar op de markt staat TEKST Amaury
Baert Marc parking onder Vossenplein: marktkramer die al 30 jaar op de markt staat TEKST Amaury

Patrimonium beschermen

"In plaats van deze plek te transformeren in een bouwwerf, verdient het Vossenplein en z'n ondergrond geklasseerd te worden. De vlooienmarkt die sinds 1873 al elke dag trouw plaatsvindt, is uniek in de wereld en vormt een economisch, sociaal en cultureel patrimonium dat met alle mogelijke middelen beschermd moet worden", aldus Gwen Brees, een van de initiatiefnemers.

parking onder Vossenplein: Els Ampe in discussie met marktkramers TEKST Amaury
Baert Marc parking onder Vossenplein: Els Ampe in discussie met marktkramers TEKST Amaury

Genoeg parkings

Ook marktkramer Christophe is tegen de plannen van de stad. "Ik sta hier al 31 jaar op het Vossenplein en heb ook een winkel in de buurt. De werken zijn niet alleen financieel voor mij rampzalig, ze zijn zelfs helemaal niet nodig. Hier in de buurt zijn al twee ondergrondse parkings en die raken niet gevuld. Ik heb het gevoel dat ze van het Vossenplein een tweede Zavel willen maken met alleen maar luxezaken." Ook Besim Ramuka van café Volle Brol is tegen de plannen. "Als de markt hier zou verdwijnen, dan stopt ook meteen mijn zaak." Buurtbewoner Marcel Cramé, die in de zaak een koffie aan het drinken is, reageert heftig op de plannen. "Ze mogen niet aan dit plein komen. 140 jaar zijn er geen problemen geweest en nu zouden ze hier ineens alles komen omgooien. Ik heb 40 jaar op de markt gestaan, ik kan je dus verzekeren dat deze werken een catastrofe zouden betekenen voor de mensen hier", zegt Cramé.

parking onder Vossenplein: protest van buurtbewoners TEKST Amaury
Baert Marc parking onder Vossenplein: protest van buurtbewoners TEKST Amaury

Commerciële dood

Tegen de middag komt schepen van Mobiliteit Els Ampe aan op het Vossenplein. Marc Van Neerveldt, politie-inspecteur in de Marollen gaat in dialoog met de schepen. "Als deze plannen doorgezet worden, betekent dat de commerciële dood van vele handelaars. Bovendien zijn er in de buurt genoeg ondergrondse parkings. Dat is het laatste wat de buurt nodig heeft", aldus de inspecteur. "Ik begrijp de ongerustheid van de bewoners, maar ik ben ook hier omdat er zaken de wereld ingestuurd worden die niet kloppen", pikt Ampe in. "Er is op dit moment nog geen beslissing genomen. Privé-investeerders moeten hun plannen aan de stad nog voorleggen en die beslissing valt pas in mei. Daarna wordt nog overlopen met de buurtbewoners wat de noden zijn. Het klopt ook niet dat het hele plein tegelijk wordt opgebroken. Dat zal in fasen gebeuren en de marktkramers zullen tijdens de duur van de werken kunnen blijven op het Vossenplein." Om meer uitleg te geven over het project, geeft Ampe op 8 december een infovergadering voor handelaars, omwonenden en alle geïnteresseerden.


Vanaf zondagmiddag zal op het Vossenplein het protest starten met een parade. Vanaf half 5 volgt dan de 24 uur durende muziekmarathon aan de cafés Le Chaff en La Brocante. Onder andere Spookhuisje, Mountain Bike en vele anderen zullen van de partij zijn.

parking onder Vossenplein: buurtbewoners protesteren TEKST Amaury
Baert Marc parking onder Vossenplein: buurtbewoners protesteren TEKST Amaury
parking onder Vossenplein: Els Ampe in discussie met marktkramers TEKST Amaury
Baert Marc parking onder Vossenplein: Els Ampe in discussie met marktkramers TEKST Amaury
parking onder Vossenplein: marktkramer die al 30 jaar op Vossenplein staat TEKST Amaury
Baert Marc parking onder Vossenplein: marktkramer die al 30 jaar op Vossenplein staat TEKST Amaury
parking onder Vossenplein: politieman heeft zijn bedenkingen bij de plannen TEKST Amaury
Baert Marc parking onder Vossenplein: politieman heeft zijn bedenkingen bij de plannen TEKST Amaury
parking onder Vossenplein: uit protest wordt pamflet van Ampe in brand gestoken TEKST Amaury
Baert Marc parking onder Vossenplein: uit protest wordt pamflet van Ampe in brand gestoken TEKST Amaury