NEO congrescentrum en hotel ten vroegste in 2023 klaar

De plannen voor het imposante congrescentrum (links) en het hotel (rechts) zijn gisteren voorgesteld.
Baert Marc De plannen voor het imposante congrescentrum (links) en het hotel (rechts) zijn gisteren voorgesteld.
De deuren van het congrescentrum en het viersterrenhotel van Neo gaan ten vroegste in 2023 open. Dat heeft burgemeester van de stad Brussel Philippe Close (PS) gezegd tijdens de voorstelling van het project.

Het NEO 2-project bestaat uit een imposant congrescentrum en een hotel. Dat eerste fungeert als de kern van het Neoproject. Op het gelijkvloers komt een auditorium met 800 plaatsen. Op de eerste verdieping zal er plaats zijn voor in totaal 5.000 mensen, met 3.500 plaatsen in één zaal, en 1.500 plaatsen in een andere. Die moeten volgens de ontwerpers als "een gereedschapskist" worden gezien, waarbij uitvouwbare ruimtes voor een heel specifieke indeling kunnen zorgen. Op de tweede verdieping komt een zaal in de vorm van een halfrond met 600 plaatsen. Die kan in twee ruimtes met elk 300 plaatsen worden verdeeld.

Hangende tuin

Het gebouw zal een hangende tuin als dak hebben, waartoe de deelnemers van congressen en hotelgasten toegang zullen hebben. Het viersterrenhotel komt aan de noordkant van de hangende tuin en zal 250 kamers tellen. Om dat te financieren verkocht de stad Brussel een stuk grond aan enkele bouwpromotoren voor 167 miljoen euro. Die zetten er een winkelcentrum van 76.000 vierkante meter op. Nog eens 167 miljoen euro komt van het gewest."Het zakentoerisme en de ontwikkeling van de congresactiviteit zullen de stad verrijken", aldus Close en Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS)


(WHW)