Molenbeek stelt zich burgerlijke partij tegen vandalen

Schade na nieuwjaarsnacht in Molenbeek: Schade op het plein Zwarte Vijvers.
Baert Marc Schade na nieuwjaarsnacht in Molenbeek: Schade op het plein Zwarte Vijvers.
De gemeente Sint-Jans-Molenbeek zal zich burgerlijke partij stellen tegen de relschoppers die op oudejaarsnacht toesloegen in de gemeente. Dat heeft het college van burgemeester en schepenen dinsdagochtend in een speciale zitting unaniem beslist.

“De gemeente staat erop om er alles aan te doen om recht te doen geschieden en de verantwoordelijken van deze onaanvaardbare daden te straffen”, zegt burgemeester Catherine Moureaux dinsdag in een persbericht. Het college vindt dat de daden van de vandalen niet ongestraft kunnen blijven. De nieuwe burgemeester geeft mee dat ook de inwoners van de gemeente achter het initiatief staan om zich burgerlijke partij te stellen. 

Moureaux vraagt alle personen die door de rellen met oudejaarsnacht schade opliepen om zich bij de klacht aan te sluiten. Het geweld “bezoedelt het imago van de gemeente”, stelt ze, én zadelde Molenbeek en zijn inwoners op met aanzienlijke kosten. “Naast de plundering van verschillende winkels en het in brand steken van auto’s, werden stadsmeubilair en een gebouw van de gemeente ernstig vernield”, aldus nog de gemeente.

Daders identificeren

Door zich burgerlijke partij te stellen kan de gemeente later verdere onderzoeken aanvragen. “Dit onderzoek is bijzonder belangrijk om ervoor te zorgen dat een maximum aantal daders geïdentificeerd en vervolgd zullen worden”, laat de gemeente weten. Bij de relletjes in de wijk Zwarte Vijvers werden vier politievoertuigen en twee brandweerauto’s het doelwit van relschoppers. Vier agenten raakten lichtgewond bij de incidenten. Verschillende handelszaken liepen schade op waaronder ook een apotheek die werd geplunderd. De incidenten leidden tot een twintigtal administratieve en twee gerechtelijke aanhoudingen. Ook andere gemeenten, zoals Sint-Joost-Ten-Node en Schaarbeek werden op oudejaarsnacht getroffen door onlusten, wat het debat over de fusie van de politiezones in de hoofdstad opnieuw op gang bracht.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Paul Stucker

    Ongelooflijk !!!! Het nieuws van de dag; Burgemeester Sint-Jans-Molenbeek legt klacht neer tegen vandalen !!! Wat deed hij in alle vorige gevallen misschien ??? Ze een slagroomtaart brengen ???