Mohamed Abdeslam bekent rol in overval

Mohamed Abdeslam, de broer van terrorist Salah Abdeslam, heeft bekend dat hij een rol speelde in de overval op enkele ambtenaren van de gemeente Sint-Jans-Molenbeek. Een van de overvallen ambtenaren is eveneens in verdenking gesteld.

De overval vond plaats op 23 januari toen drie bedienden zo'n 70.000 euro naar de bank brachten. Bij hun aankomst aan de bank werden ze overvallen door een persoon met een mes, die er vervolgens met het geld vandoor ging. Een maand later werden vier personen opgepakt. Twee van hen werden onder aanhoudingsbevel geplaatst. Eén van die twee was Mohamed Abdeslam. Hij had tien jaar voor de gemeente gewerkt en was op de hoogte van de geldtransporten.


Zowel Abdeslam als Youssef B. ontkenden in eerste instantie elke betrokkenheid bij de overval, al wezen ze wel in elkaars richting. Mohamed Abdeslam heeft nu bekend dat hij een rol als tussenpersoon speelde, zo meldt zijn advocaat. Hij zou van ambtenaar Pierre-Raphaël C. informatie over het geldtransport gekregen hebben en die doorgegeven hebben aan Youssef B.


Vervolgens overviel Youssef B. de twee ambtenaren die het geld vervoerden. Die twee ambtenaren waren Pierre-Raphaël C. en een ex-vriendin van Mohamed Abdeslam.


Pierre-Raphaël C. werd gisteren in verdenking gesteld van diefstal met geweld of bedreiging, maar werd door de onderzoeksrechter vrijgelaten onder voorwaarden. De ex-vriendin van Mohamed Abdeslam werd vooralsnog niet in verdenking gesteld. Youssef B. heeft van zijn kant nog geen bekentenissen afgelegd.


Zowel hij als Mohamed Abdeslam werden eind mei onder elektronisch toezicht geplaatst in het kader van dit dossier. (VDBS)