Moestuin op dak Foodmet ingehuldigd

Er worden al volop groenten gekweekt op de nieuwe moestuin.
Foto Baert Er worden al volop groenten gekweekt op de nieuwe moestuin.
Bovenop het gebouw van Foodmet in Anderlecht is gisteren een dakmoestuin ingehuldigd.

In de daktuin organiseert Atelier Groot Eiland de opleiding tot stadslandbouwer. Slimme sensoren zullen ook helpen om tot een optimale teelt te komen.


De daktuin bovenop het gebouw van Foodmet is 4.000 vierkante meter groot. Atelier Groot Eiland zal 1.500 vierkante meter daarvan bewerken in het kader van de opleiding tot stadslandbouwer. De stadslandbouwers zijn mensen met een burn-out of een andere psychische problematiek die onder meer door het wijkgezondheidscentrum MediKuregem doorverwezen worden. Ook jongeren die schoolmoe zijn en in een Timeout project zitten, kunnen in de dakmoestuin aan de slag.


"Samen met onze moestuin 'Kleine Zenne' zal de daktuin verse producten opleveren die we gebruiken in ons maatschappelijk restaurant Bel Mundo en verkopen in onze winkel Bel'O. In beide tuinen kunnen 17 mensen aan de slag die bij ons in een arbeidszorgtraject zitten", aldus Tom Dedeurwaerder, coördinator bij Atelier Groot Eiland.

Sensoren

Slimme sensoren zullen helpen om tot een optimale teelt te komen. De NODE-sensoren meten continu de vochtigheidsgraad in de moestuin. Staatssecretaris voor Digitalisering en VGC-Collegelid bevoegd voor Welzijn Bianca Debaets trekt ruim 100.000 euro uit voor het innovatieve project.


"Steeds meer mensen worden met een burn-out geconfronteerd. Ik vond het belangrijk om een plek te creëren waar de veelheid aan dagelijkse prikkels even wegvalt. In de nieuwe dakmoestuin kunnen mensen met een burn-out de rust van het platteland en het plezier van het tuinieren terugvinden. De slimme sensoren helpen om een optimale oogst te bekomen." (AMG)