Mini-Europa krijgt centrale rol op Heizel

ENKELE MAANDEN GELEDEN KLAAR VOOR DE SLOOPHAMER MAAR ...

Mini-Europa zal tegen 2021 volledig gerenoveerd worden en deel uitmaken van het NEO-Europea-project aan de Heizel. Het park zal tegen dan ook uitgebouwd worden tot een interactief park met verhalen uit de geschiedenis van het oude continent. "Ik ben gelukkig. Eindelijk kunnen we met Mini-Europa aan de toekomst denken", aldus Thierry Meeùs, afgevaardigd bestuurder van Mini-Europa.

Met de aansluiting van Mini-Europa wordt het recreatieaanbod van Europea aan de Heizelsite vervolledigd. Het miniatuurpark maakt daarin deel uit van een groter geheel van 60.000 vierkante meter met onder meer een Kinepolis-complex, een Robbedoes-attractiepark en een op wetenschap gericht recreatiepark. "Mini-Europa beschikt over een sterke symbolische lading in de hoofdstad van Europa en heeft haar attractiewaarde bewezen", vindt bevoegd schepen Philippe Close. "Bovendien heeft het park dankzij deze samenwerking eindelijk zicht op een grondige renovatie, zodat het zich vanaf 2021 kan tonen in een interactieve formule die ten volle beantwoordt aan de eisen van het publiek."

10 miljoen euro

Mini-Europa zal een nieuw paviljoen krijgen dat alle diensten, van ticketlokketten tot restaurant en evenementenruimte, verenigt. De werken zouden in 2019 beginnen en kosten zo'n 10 miljoen euro. Zes miljoen euro is voor rekening van Europea, vier miljoen euro zal betaald worden door Mini-Europa zelf. "Dankzij deze renovatie kunnen we de bezoeker in de toekomst nog meer bieden", aldus Thierry Meeùs. "We zullen nog meer kunnen inzetten op animatie en interactie. Een tweede luik omvat ludiek, interactief en humoristisch gebrachte verhalen uit de geschiedenis van het oude continent. Daarmee willen we de bezoekers van Mini-Europa nog beter informeren dan nu het geval is."

Met de integratie van Mini-Europa in het recreatieaanbod van Europea komt een einde aan acht jaar onzekerheid. "Sinds 2008 hebben we altijd op korte termijn moeten werken en dat was enorm zenuwslopend. Ik ben blij dat we eindelijk ook aan de toekomst van het park kunnen denken. Ook voor mijn medewerkers is dit fantastisch nieuws. Mini-Europa is niet alleen een toeristische trekpleister, maar is belangrijk voor het imago van Brussel in Europa. We hebben met dit park een grote verantwoordelijkheid tegenover Brussel en Europa."

Océade open tot 2018

Het zwemparadijs Océade krijgt dan weer een verlenging aangeboden van twee jaar en zal in principe tot oktober 2018 open blijven. "Sinds 2014 wisten we dat het verhaal van Océade eindig was. Deze verlenging van twee jaar is een goede zaak, en bij eventuele vertragingen bij het NEO-project zal het park zelfs langer kunnen open blijven. Tegelijk blijft het een lastige zaak voor de werknemers. Zij moeten de komende jaren blijven werken in onduidelijke omstandigheden en dat kost energie", aldus Meeùs.

Een 3D-beeld van het NEO-Europea-project.
Baert Marc Een 3D-beeld van het NEO-Europea-project.
Mini-Europa mag op de Heizel blijven en wordt vernieuwd.
Baert Marc Mini-Europa mag op de Heizel blijven en wordt vernieuwd.