Mars voor slachtoffers rellen lokt amper 30 man

SOLIDARITEITSACTIE VOOR HANDELAARS EERST VERBODEN, DAN TOCH GEDOOGD

Aan de mars voor de slachtoffers van de rellen namen slechts 30 mensen deel.
Dieter Nijs Aan de mars voor de slachtoffers van de rellen namen slechts 30 mensen deel.
De solidariteitsmars voor de handelaars die het slachtoffer werden van de gewelddadige rellen, is gisteren op een sisser uitgedraaid. Brussels burgemeester Close liet zaterdag weten dat de samenkomsten verboden waren, waardoor veel mensen zich lieten afschrikken. Er kwam amper dertig man opdagen. "Dit is gewoon degoutant", zuchtte Frieda De Kerf, de uitbaatster van de vernielde meubelzaak op de Lemonnierlaan. "Al blijft het hartverwarmend wat deze jonge mensen doen."

De rellen en baldadigheden van afgelopen week met als zwaartepunt de vernieling en plundering van een meubelzaak en nachtwinkel op de Lemonnierlaan was voor een aantal jongeren het signaal om niet bij de pakken te blijven zitten. "We wilden met de jonge mensen die hier wonen iets doen voor de buurt en een positief statement maken", vertelt organisatrice Eline Vermoesen (25). "Ik heb de rellen zien gebeuren. Ik woon in de buurt en ging op het lawaai af. Ik ben nog steeds gechoqueerd"

Organisatoren Eline Vermoesen en Wassim Essebane, samen met Frieda De Kerf, uitbaatster van de vernielde meubelzaak.
Dieter Nijs Organisatoren Eline Vermoesen en Wassim Essebane, samen met Frieda De Kerf, uitbaatster van de vernielde meubelzaak.

Crowdfunding

Ze bundelde de krachten met Wassim Essebane (18) een jonge aan de VUB studerende Marokkaan. Hij was al met een crowdfunding voor de handelaars gestart. "Het is het minste dat ik kan doen. We hebben een vzw opgericht om de zelfstandigen te helpen en financieel te ondersteunen."


Maar zaterdag kwam het verbod van de burgemeester. Daardoor haakten veel mensen af, waaronder de scouts uit Jette en de studentenvereniging van de VUB. Het verbod kon er ook bij Frieda, wiens meubelzaak vernield werd, niet in. "Het is gewoon degoutant. Woensdagmiddag had ik nog rond de tafel gezeten met de burgemeester. Ik had dit initiatief nog vermeld en hij zei dat het oké was. En dan nu dit. Weer een misverstand. Altijd maar ten koste van ons. Spijtig dat veel mensen zich hebben laten afschrikken..."


Uiteindelijk kregen de organisatoren van de politie te horen dat de manifestatie toch gedoogd werd. Maar het kwaad was geschied. Uiteindelijk stapte amper een dertigtal mensen van de beurs op naar de Lemonnierlaan.


Frieda wist het gebaar toch op prijs te stellen. "Dit gaat recht naar mijn hart", sprak ze. "Dat jonge mensen dit doen voor de toekomst en voor een betere wereld. Niet meer voor mij, maar voor onze kinderen en kleinkinderen..."


Ook haar zes kinderen waren aanwezig. "Haar zevende kindje is haar winkel", lacht dochter Anje. "Ze kan er moeilijk afscheid van nemen. Maar dit is eigenlijk een druppel te veel. Ze moest zich al zo weren in de buurt. De politiek? Ze zeggen veel maar doen is een ander paar mouwen. We zijn gaan praten met de burgemeester, maar het moet niet bij woorden blijven. Een strijdplan met actiepunten hebben we alleszins nog niet gezien".


Het was niet de enige manifestatie naar aanleiding van de rellen. De Marokkaanse beweging 'Rifains du Hirak' organiseerde zondagnamiddag een samenkomst aan het Albertinaplein. Een honderdtal mensen kwam erop af. "We hebben beslist deze samenkomst te organiseren want men is bezig een hele gemeenschap te stigmatiseren", legt woordvoerder Mohamed Aadel uit.

Stilzwijgen

"Wij nemen uiteraard afstand van de vernielingen en vragen aan de bevoegde autoriteiten om de wet te doen naleven. Wij betreuren eveneens het stilzwijgen van de Marokkaanse gemeenschap, de politici van dezelfde origine en de verenigingen."


Volgens Ilse Van de Keere van de lokale politie ontstond het hele misverstand over de toelatingen doordat de aanvragen - die wel degelijk gestuurd waren - nog niet door de administratieve mallemolen waren geraakt. "Normaal moet die tien dagen op voorhand gebeuren. En dus kon er geen toestemming meer gegeven worden door de burgemeester. De politie heeft dan zelf contact opgenomen met de organisatoren en feedback gegeven aan de burgemeester. Daarop is beslist om de manifestaties toch te gedogen", besluit Ilse Van de Keere.