Marktkramers starten petitie tegen aanpassingen locatie

Marktkramer Olivier Vuylsteke (derde van rechts) samen met enkele andere marktkramers op het Marie Jansonplein.
Foto Baert Marktkramer Olivier Vuylsteke (derde van rechts) samen met enkele andere marktkramers op het Marie Jansonplein.
Een collectief marktkramers van Sint-Gillis is woedend op de gemeente omdat die tijdens de werkzaamheden aan het Sint-Gillisvoorplein enkele aanpassingen heeft doorgevoerd aan de dagelijkse markt. De marktkramers zijn een petitie gestart.

De markt van Sint-Gillis, die normaal dagelijks neerstrijkt op het Voorplein, zal na de heraanleg niet meer dezelfde zijn. "De markt op dinsdag wordt afgeschaft. Verder zal de markt op woensdag, donderdag en vrijdag plaatsnemen op het kleine pleintje voor de kerk. De foodtrucks zullen naar het Marie Jansonplein verhuizen. Enkel op zaterdag en zondag vindt de grote markt plaats op het Voorplein", legt schepen van Plaatselijke Activiteiten Patrick Debouverie uit. De gemeente voert de aanpassingen naar eigen zeggen door om de zichtbaarheid van de markt te verbeteren.


"Nochtans beloofde de gemeente dat een vernieuwd Voorplein juist beterschap zou brengen, met meer plaats op een modernere locatie", zegt foodtruckeigenaar Olivier Vuylsteke van El Taco Mobile. Samen met de overige marktkramers verhuisden zij tijdens de werken naar het nabijgelegen Marie Jansonplein. "Ons verbannen van het Voorplein is een doodsteek voor onze kraampjes. De passage op het Marie-Jansonplein en kerkpleintje is opmerkelijk kleinschaliger dan het bruisende Voorplein, met de terrasjes, winkels, metro- en bushaltes." Om zichzelf te beschermen, richtten enkele marktkramers het collectief SPAM op. Hun onlinepetitie werd op drie dagen tijd al meer dan 250 keer ondertekend. (DCFS)