Man koopt wapen op darkweb

Werkstraf van 160 uur als 'waarschuwing'

illustratiebeeld: justitiepaleis
Baert Marc illustratiebeeld: justitiepaleis
Een dertiger uit Anderlecht is veroordeeld tot een werkstraf van 160 uur. De man kocht op het zogenaamde darkweb een Glock en een geluidsdemper. Vooral dat laatste baarde de veiligheidsdiensten zorgen.

Begin dit jaar ontdekten de veiligheidsdiensten dat de man actief was het op het darkweb. Niet alleen bezocht hij sites over anarchisme, terrorisme en granaten, hij schafte zich ook een glock aan. Dat hij ook een geluidsdemper kocht deed alle alarmbellen afgaan.

In bos schieten

De man wilde naar eigen zeggen niet doorheen de administratieve rompslomp -inclusief een wachttijd- om op legale wijze een wapen te verkrijgen.  De geluidsdemper kocht hij "omdat hij zo geruisloos kon oefenen in zijn tuin'" Onbegrijpelijk, aldus de rechter. "Het is al gebeurd dat mensen gewoon gaan oefenen met hun schietwapen en zo vier huizen verder een kind raken. Dacht u daar echt niet verder bij na?!"

Dwaasheid

De verdediging had om de opschorting verzocht om zijn carrière geen schade toe te brengen. De rechter vond dit te mild en gaf hem bij wijze van waarschuwing een stevige werkstraf van 160 uur. Indien hij deze niet uitvoert binnen het jaar, wacht hem een vervangende gevangenisstraf van 16 maanden. "Als dwaasheid een autonoom misdrijf was, had ik hem daarvoor nog veel strenger bestraft", besloot de rechter.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.