Man die voetgangers aanreed op 'Winterpret' geïnterneerd

KERSTMARKT WAS IN 2014 MINDER BEVEILIGD DAN NU

Sinds de aanslagen in Europa heeft Winterpret wel extra veiligheidsmaatregelen genomen.
Photo News Sinds de aanslagen in Europa heeft Winterpret wel extra veiligheidsmaatregelen genomen.
Michel D. (61), de man die inreed op overstekende voetgangers tijdens Winterpret 2014, wordt geïnterneerd. "Hij is psychiatrisch instabiel, chronisch ziek en is nog steeds een gevaar voor zichzelf en de maatschappij", motiveerde de rechter gisteren zijn beslissing.

Het incident vond plaats op 28 december 2014, vlak voor de inval in Verviers en de aanslag op Charlie Hebdo. Terrorisme was toen -anders dan nu- nog iets wat ver van ons bed gebeurde. Michel D. slaagde er dan ook in om in zijn Audi A6 op de Schildknaapstraat -vlakbij de ijspiste op het Muntplein- in te rijden op overstekende voetgangers en agenten die het verkeer regelden. Eén politieagent sprong nog voor de wagen om hem tegen te houden maar werd aangereden, net als zijn collega. In totaal raakten 'slechts' drie mensen gewond. Zij werden met beenbreuken naar het ziekenhuis gebracht.

Wartaal

De wagen vervolgde even zijn weg, maar kon wat verder tegengehouden worden. Al snel bleek dat het niet ging om een terreurdaad. De zestiger bleek immers volledig buiten zinnen te zijn. Hij wauwelde tegen denkbeeldige mensen, sloeg wartaal uit en sprak verschillende talen door elkaar. "Ik werd achtervolgd en kon niet anders dan doorrijden", klonk het tegen de politie en de onderzoeksrechter. Die laatste besliste al meteen na het incident dat de man geïnterneerd moest worden.


Een kleine 3 jaar na de feiten, voor de behandeling van zijn zaak voor de correctionele rechtbank, klonk zijn oorspronkelijke verhaal al totaal anders. "Ik was naar het casino gegaan, maar het was mijn avondje niet. Ik had veel verloren en dus was ik opgedraaid. Ik stond daar in de file, maar doordat er een sigaret op mijn schoot viel, haalde ik per ongeluk de voet van de rem. Ik wilde nooit iemand aanrijden!"


Eén probleem: verschillende getuigen spraken de man formeel tegen. Zo zagen ze hem doelbewust de file verlaten om vervolgens op de linkerrijstrook te versnellen. "Dat was een bewuste beslissing", klonk het in het vonnis. "De verdachte is ook duidelijk versneld en heeft geen acht geslagen op de bevelen van de politie." In juridische taal: poging tot doodslag en slagen en verwondingen.

Bipolaire stoornis

De verdediging stelde dat de man handelde onder een onweerstaanbare dwang. Hij leed immers aan een bipolaire stoornis. Op het moment van de feiten was hij in een staat van krankzinnigheid, maar nu niet meer. De rechter ging daar niet in mee. "Hij lijdt aan een chronische ziekte waarbij hij een gevaar is voor zichzelf en anderen", klonk het resoluut.


Bij Winterpret herinneren ze zich het voorval. "Door de aanslagen en de terreurdreiging zijn er de vorige edities extra maatregelen getroffen. Zo patrouilleert er meer politie. Wat het dit jaar wordt, is nog niet bekend. Daarover moet begin november nog overlegd worden", aldus de organisatie.