Klein Kasteeltje gaat definitief dicht

OUDSTE EN GROOTSTE OPVANGCENTRUM VERKEERT IN TE SLECHTE STAAT

Het Klein Kasteeltje, waar gisteren een aantal optredens plaatsvonden.
Foto Nijs Het Klein Kasteeltje, waar gisteren een aantal optredens plaatsvonden.
Het Klein Kasteeltje in de Negende Linielaan gaat dicht. Het is het oudste en grootste opvangcentrum voor asielzoekers in België en biedt plaats aan zo'n 850 asielzoekers. Fedasil, dat het gebouw beheert, mikt op een volledige sluiting in 2019. "Dat zal een emotioneel moment zijn, maar door de staat van het gebouw was het wel nodig."

De manier waarop asielzoekers zich moeten registreren, wordt vanaf 2019 gereorganiseerd. Zo zullen ze na hun aanmelding in het centrum van Neder-over-Heembeek blijven, waarna hun medische check-up gebeurt en er een veiligheidsscreening gebeurt. Vanuit het opvangcentrum kunnen asielzoekers zich op afspraak inschrijven in het Pacheco-gebouw aan de Botanique, het toekomstige hoofdkwartier van de Dienst Vreemdelingenzaken. Die oefening moet in dertig dagen gebeuren, waarna mensen kunnen doorstromen naar een ander opvanginitiatief. Dat zal al zeker niet het Klein Kasteeltje zijn, want de bedoeling is dat het opvangcentrum in 2019 de deuren sluit. "De procedure moet nog ingezet worden, maar het personeel is een half jaar op de hoogte", vertelt Mieke Candaele van Fedasil. "We zullen ook proberen de 110 personeelsleden onder te brengen in andere diensten."


Het Klein Kasteeltje was bij de opening in 1853 een kazerne van de grenadiers en de karabiniers. Vanaf 1951 deed het dienst als plaats waar alle Belgen met dienstplicht een eerste onderzoek ondergingen. In 1986 werd de oude kazerne uiteindelijk omgevormd tot een open opvangcentrum. "Het is uiteraard een iconische plaats. Het is niet zomaar een gebouw en de sluiting zal dan ook veel emoties teweegbrengen", zegt Candaele. "Tegelijk beseft iedereen dat het gebouw in zeer slechte staat verkeert, met stabiliteitsproblemen en veel verloedering. Er zouden miljoenen moeten geïnvesteerd worden als we ons aan onze kwaliteitsnormen willen houden." Ook volgens directrice van het Kasteeltje Isabelle Plumat zorgt de sluiting voor gemengde reacties. "Het project in Neder-over-Heembeek is zeer mooi. De opvang zal er efficiënt gebeuren en de mensen zullen er de tijd krijgen om te herademen. Toch zal de sluiting emotionele reacties met zich meebrengen. Er zit hier een enorme kwaliteit bij de medewerkers. Daarnaast was de locatie ook een enorme troef. Maar stabiliteits- en vochtigheidsproblemen en de staat van vele kamers maakten de beslissing noodzakelijk", aldus Plumat.


Medewerker animatie en vorming Ferdinand Vlayen zal in 2019 mee verhuizen naar Neder-over-Heembeek. Hij maakte de start in 1986 mee. "Het gebouw stond toen twee jaar leeg en was in een nog slechtere staat dan vandaag. De keuken bevond zich bijvoorbeeld buiten en vooral in de winter was dat een nadeel. Ondertussen ken ik zowat iedere hoek van het gebouw en de verhuis zal dan ook een emotioneel moment worden. Vooral het contact met de collega's en asielzoekers ga ik missen. Ik weet niet of dat in Neder-over-Heembeek hetzelfde zal zijn."

Dieter Nijs