Handelaars zetten door na rellen

WINKELIERS METEN SCHADE OP EN STAPPEN MET KLACHTENLIJSTJE NAAR STAD

Niet alleen het raam is aan diggelen geslagen, ook binnen ligt alles overhoop.
Baert Marc Niet alleen het raam is aan diggelen geslagen, ook binnen ligt alles overhoop.
Hoewel de verslagenheid zondag bijzonder groot was, hebben de handelaars in de Lemonnierlaan de moed teruggevonden. "Maar woensdag trek ik met mijn lijstje naar de burgemeester. Er moet nú iets veranderen", klinkt het.

Frieda De Kerf, eigenares van meubelzaak Galeries du Meuble stond gisteren nog te midden van al het puin in haar winkel. Opruimen kon niet, eerst moest de verzekering nog alle schade opmeten. "Gelukkig belooft ook de stad tussenbeide te komen. Zij willen compenseren wat de verzekering niet dekt. Ze zullen zich wel schuldig voelen na wat hier zaterdagnacht gebeurd is", aldus De Kerf.


Nadat de nationale ploeg van Marokko zich gekwalificeerd had voor de wereldbeker, braken in het centrum rellen uit. Honderden jongeren bestormden 16 winkels in de Lemonnierlaan en brachten onnoemelijk veel vernieling aan. Voor de handelaars volgt nu een slopende periode van opruimen en herstellen. "Zondag zag ik het niet meer zitten. In het verleden zijn we nog getroffen geweest door vandalen, hoewel het nooit zo erg was. Na zaterdagnacht dacht ik eraan de winkel te sluiten", getuigt Frieda De Kerf. "Maar we geven niet snel op. Zelfs de buurtbewoners willen een inzamelactie organiseren. Morgen (vandaag red.) komt een firma om al het puin op te ruimen en dan kan alles hersteld worden."

Frieda De Kerf meet de schade in haar meubelzaak op.
Baert Marc Frieda De Kerf meet de schade in haar meubelzaak op.

Te lang verwaarloosd

De handelaars overleggen woensdag met de burgemeester over de maatregelen die er genomen moeten worden. Frieda heeft haar lijst met opmerkingen klaar. "De stad heeft deze buurt te lang verwaarloosd. De Lemonnierlaan is nooit betrokken geweest bij het stadscentrum, maar de winkels beperken zich niet tot de Nieuwstraat en de Dansaertwijk."


Politici als Bianca Debaets en Pascal Smet hekelen dat het stadsbestuur te weinig gedaan heeft om de buurt veilig en aantrekkelijk te maken. Zij eisen dat er dringend actie ondernomen wordt.


Toch beweren de handelaars dat er geleidelijk aan verbetering komt in de Lemonnierwijk. "Na vijf jaar wordt ook onze straat eindelijk versierd met kerstverlichting. Ook de routes van de Balloonparade en de Zinnekesparade zijn aangepast en doen nu wel de Lemonnierlaan aan. Op die momenten doen wij gouden zaken."


Het stadsbestuur belooft om de winkeliers bij te staan. "We hebben extra patrouilles en bewaking voorzien. We overwegen nog of we de handelsverenigingen subsidies kunnen verlenen. Hoe dan ook kunnen ze rekenen op financiële steun", klinkt het bij het kabinet van de burgemeester. Maar volgens Frieda kan het nog altijd beter. "Het gaat niet alleen om de veiligheid en schadevergoeding. In het Zuidpaleis zijn de laatste jaren heel wat chique winkels verdwenen. Zij hebben plaats geruimd voor allerhande bars en cafés. De stad liet het allemaal toe. Het wordt tijd dat er opnieuw wat meer diverse handelszaken komen", besluit Frieda.