Gemeente verwijdert glascontainers pas na twee ongevallen

De containers zijn weg en dus zetten mensen hun lege flessen dan maar op de plaats waar de container stond.
Foto Baert Marc De containers zijn weg en dus zetten mensen hun lege flessen dan maar op de plaats waar de container stond.
De gemeente Sint-Gillis heeft de glascontainers aan de Waterloosesteenweg weggehaald op politiebevel. Reden? Een fietser werd woensdag aangereden door een bestuurder die de zwakke weggebruiker door de containers niet gemerkt had. "Wij hadden nochtans al klacht ingediend over deze containers, na een eerdere aanrijding", aldus fietsvereniging Gracq.

"Dit is het ultieme bewijs dat naar onze eisen niet geluisterd wordt. Eerst moet iets ernstig gebeuren, alvorens stappen ondernomen worden", reageert Pauline Lemaire, lid van Gracq Sint-Gillis furieus. Midden september werd Pauline aangereden door een wagen die het tankstation aan de Waterloosesteenweg uitreed. Hoewel Pauline door het groen reed, had de bestuurder haar niet gezien op haar fiets. Het zicht van de bestuurder werd namelijk geblokkeerd door drie glascontainers die op de hoek geplaatst stonden. "Toen al diende ik een aanvraag binnen bij de gemeente en Net Brussel", zegt Pauline. "Maar niemand gaf gehoor aan onze eisen. Ik kwam gelukkig enkel met enkele schrammen uit het ongeval."


Afgelopen woensdag werd een tweede fietser op exact dezelfde plaats aangereden. Ditmaal waren de gevolgen ernstiger. De fietser zweefde even tussen leven en dood en werd verzorgd in het ziekenhuis. De politie beval de gemeente dan ook om meteen de glascontainers weg te halen. "Dit ongeluk had nooit hoeven gebeuren. Als ze naar ons geluisterd hadden, had dit ongeval vermeden kunnen worden", aldus Lemaire. De gemeente beweert echter niet op de hoogte te zijn van de eerste aanvraag. "Net Brussel bepaalt waar containers worden geplaatst, de gemeente geeft enkel zijn akkoord. Zodra de politie ons over het gevaar inlichtte, hebben we de containers weggehaald", zegt schepen van Mobiliteit Carlo Luyckx. Bij Net Brussel gaven ze geen verdere commentaar. Gracq hoopt alvast dat ze hun les leren. "Te vaak beloven ze verandering, maar komt er niets van in huis", zegt Aurélie Willems van Gracq nog. "Zo beloofde het Brusselse gewest aan het rondpunt van de Louizalaan nog een aangepast fietsnetwerk. Die beslissing hebben ze om onverklaarbare reden teruggedraaid. Gevolg? Ook een fietsersongeval. Ook daar wachten we nog steeds op veiligheidsmaatregelen voor fietsers. We blijven dus aan de alarmbel trekken." (DCFS)