Friterie Fontainas stapt naar rechtbank: "Ze pakken mijn hele leven af. Het enige wat ik wil, is frietjes bakken"

UITBATERS KRIJGEN ULTIMATUM GEMEENTE: VRIJDAG OPKRASSEN, OF BARAK AFGEBROKEN

Uitbater Nicos hangt de petitie voor het raam van zijn frituur.
Foto Baert Uitbater Nicos hangt de petitie voor het raam van zijn frituur.
Hoewel de bekende frituurbarak Friterie Fontainas lang gestreden heeft voor zijn staanplaats aan de Hallepoort, lijkt de sluiting van de frituur in zicht. Gisteren kregen de uitbaters een ultimatum van de gemeente in de bus. Vrijdag moeten ze opkrassen, of de hele barak wordt leeggehaald. De verontwaardigde uitbaters zien nog maar één redmiddel en trekken met een advocaat naar de rechtbank.

Een petitie getekend door 4.000 frietliefhebbers, een steunpagina op Facebook en jarenlang strijden. Nicos en Stavroula Barsakis kunnen zichzelf niet verwijten dat ze alles deden om hun geliefde frietkot Friterie Fontainas te redden. Door renovatiewerken aan het Jacques Franckplein kregen broer en zus immers te horen dat er voor hun hun frietbarak op de hoek van de Fontainasstraat geen plaats meer was en ze de deuren midden september moesten sluiten.


Niet enkel de uitbaters, die al meer dan 20 jaar goudbruine frietjes bakken aan de Hallepoort, maar ook de buurtbewoners reageerden misnoegd op het nieuws. Met vele protestacties en steunbetuigingen tot gevolg. Maar het mocht allemaal niet baten. Maandag kreeg Nicos een brief in de bus: vrijdag moeten hij en zijn zus hun biezen pakken, of de witte barak wordt afgebroken.

Staanplaats beloofd

"Dit is een catastrofe, wat moet ik in hemelsnaam doen", vraagt Nicos zich wanhopig af. "Toen de werken twee jaar geleden van start gingen, beloofde de gemeente me nog dat ze een andere staanplaats voor me zouden zoeken. Maar elke mogelijkheid werd meteen weer afgeschoten. Eerst mocht ik mijn barak verhuizen naar de overkant van de straat, maar dat was plots geen optie meer. Later was er sprake van een plek in de Argonstraat. Tot ze vertelden dat de gasleidingen problemen zouden veroorzaken." Nicos kreeg in augustus dan plots een brief met de melding dat hij rond het einde van september zou moeten vertrekken, omdat er toch geen staanplaats gevonden was. Maar volgens de frituuruitbater had de gemeente na de vele protestacties echter gegarandeerd dat ze toch opnieuw zouden opgenomen worden in de plannen van de renovatiewerken. Hij was dan ook verbaasd toen hij maandag een aanmaningsbrief kreeg om tegen het einde van deze week te vertrekken.


"Enkele weken geleden sprak ik nog met de bouwmeester van de renovatiewerken en ook hij leek te denken dat er naar een nieuwe oplossing gezocht werd. De gemeente heeft me helemaal niet verwittigd dat ik toch weg moest. Nu moeten we vrijdag onze spullen pakken, zo niet komen ze de boel afbreken."


Maar daar laat de frietbakker in hart en nieren het niet bij zitten. "Ik heb een advocaat onder de arm genomen. Samen hebben we een dossier opgesteld en we stappen naar de rechtbank. Ze pakken me mijn hele leven af, dit kan zomaar niet."

Hij weet het al langer

Bij de gemeente reageren ze verontwaardigd. "We hebben genoeg debat gevoerd met meneer Barsakis", zegt schepen van Economische Ontwikkeling Patrick Debouverie (MR). "Hij weet al langer dat hij weg moet, dit is geen verrassing voor hem. In 2013 liep ons contract met Friterie Fontainas af. Toen wisten we nog niet hoe de werken zouden verlopen en of de frituur kon blijven. Later bleek dan dat dit niet mogelijk was."


Met die uitleg neemt Nicos echter geen genoegen, want hij begrijpt niet waarom de gemeente hem niet gewoon een nieuwe plaats voorziet.


"De gemeente wil me hier om de één of andere reden per se weg. Dat pik ik niet. Het enige wat ik wil, is mijn leven verderzetten en frietjes bakken. Deze rechtszaak is mijn laatste redmiddel."