Franstalige partijen krijgen meer ruimte voor verkiezingsaffiches

Foto Baert
Franstalige partijen krijgen met de verkiezingen meer plaats voor hun affiches dan Nederlandstalige partijen. In sommige gemeenten, zoals Watermaal-Bosvoorde, Vorst of Etterbeek gaat het zelfs om dubbel zo veel plaats. Dat meldt Bruzz vandaag.

Olivier Deleuze (Ecolo), burgemeester van Watermaal-Bosvoorde, vindt de verdeling logisch aangezien er minder Nederlandstalige bewoners zijn in zijn gemeente. “Dit doen we elke verkiezing zo”, zegt hij. “Er wonen immers zo’n 16.000 Franstaligen in onze gemeente, en rond de 700 Nederlandstaligen.”

In Vorst staat er in het reglement voor de verdeling van verkiezingspanelen dat Franstalige partijen zes borden krijgen en Nederlandstalige drie. Stéphane Roberti (Ecolo), burgemeester van Vorst, belooft in een gesprek met Bruzz dat in het vervolg beide taalgroepen even veel ruimte krijgen.  

In Etterbeek hebben ze een andere regeling gevonden. Alle fracties die in de gemeenteraad zitten, hebben recht op twee borden. Dat hebben de fractieleiders beslist. De andere partijen die in het Brussels parlement zitten en meer dan drie verkozenen hebben, krijgen een half bord. De overgebleven, kleinere partijen, moeten samen anderhalf bord delen, met maximum een half bord per partij.

Geen algemene regel

Elke gemeente beslist nu zelf hoe ze de ruimte verdelen. In sommige gemeenten krijgen grotere partijen meer plaats. “Dat druist in tegen de geest van de regelgeving”, aldus Daniel Buyle, oud-griffier van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC). “Normaal moeten alle lijsten die deelnemen over gelijkaardige ruimte beschikken.” 

Minister-president Rudi Vervoort (PS) belooft dat hij de antidiscriminatiewet in acht zal nemen. Maar sancties zullen er volgens Buyle waarschijnlijk niet zijn. “Bij schending van de antidiscriminatiewetgeving kan het Gewest de politie inschakelen, maar dat is in het verleden nog nooit gebeurd.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


Video