Eerste ‘nieuwe’ assisenproces in Brussel

Brussels assisenhof, waar de loting vandaag zal plaatsvinden
Photo News Brussels assisenhof, waar de loting vandaag zal plaatsvinden
Het proces van Michaël Van De Vreken, die beschuldigd wordt van de moord op zijn vriendin, gaat vandaag in het Brusselse assisenhof van start met het loten van de jury. Het eigenlijke proces start maandag. Het is het eerste sinds het hof van assisen opnieuw in ere hersteld is.

De 33-jarige Van De Vreken wordt ervan beschuldigd zijn vriendin Vjollxa Hoxha opzettelijk en met voorbedachten rade te hebben gedood op 12 maart 2017 in Jette. De man geeft toe dat hij de 22-jarige Albanese vrouw heeft gedood, maar verklaarde dat hij niet de intentie had haar te doden. Hij had haar naar eigen zeggen naar de keel gegrepen om haar in bedwang te houden dat ze hem had gekrabd. De dertiger verklaarde dat hij het lichaam van Hoxha vervolgens in een laken had gewikkeld, het in een wasmand had gestopt en vervolgens in een grote zak. Daarna gooide hij het lichaam in het kanaal Brussel-Charleroi. De zak met het lichaam werd op 26 maart aangetroffen door drie personen in een boot, die de politie verwittigden. Het lichaam werd door middel van een autopsie geïdentificeerd, en de wetsdokter sloot een overlijden door verdrinking uit.

Aaschotstraat

Hoxha arriveerde in 2014 in België en kwam als prostituee in de Brusselse Aarschotstraat terecht. In 2015 ontving ze het statuut van slachtoffer van mensenhandel en seksuele uitbuiting, nadat ze getuigde tegen haar pooier. Die man werd veroordeeld tot 5 jaar cel. Ze ging vervolgens bij Michaël Van De Vreken wonen, een vroegere klant, en begon te werken als verkoopster en als serveerster. In februari 2017 verklaarde de vrouw aan de politie dat Van De Vreken niet meer met haar in Jette woonde, en dat ze doodsbedreigingen had ontvangen van zijn nieuwe vrienden.

Terugkeer

De zaak is het eerste crimineel dossier dat voor het Brusselse hof van assisen verschijnt, sinds het Grondwettelijk Hof vorig jaar enkele artikels van de Potpourri II-wetgeving ongrondwettelijk verklaarde. Door die wetgeving konden sinds het voorjaar van 2016 alle misdaden voor de correctionele rechtbank gebracht worden. Het Grondwettelijk Hof heeft ondertussen dus geoordeeld dat moorden en doodslagen voor het hof van assisen moeten behandeld worden.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.