Een toegankelijk Brussel voor iedereen

Brussel wil toegankelijkheid voor mensen met een beperking verbeteren

Brussel wil toegankelijk worden voor iedereen
Baert Marc Brussel wil toegankelijk worden voor iedereen
Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Bianca Debaets (CD&V) en Brussels minister Céline Fremault die bevoegd is voor Handicap, hebben donderdag acht proefprojecten voorgesteld die het Brussels gewest toegankelijker moeten maken voor personen met een beperking.

“Mensen met een handicap hoeven zich niet aan te passen aan hun omgeving, maar het Brussels gewest moet de nodige maatregelen nemen om obstakels weg te nemen”, vindt staatssecretaris Debaets.

De proefprojecten lopen in acht verschillende domeinen:

1. De brandweer zal een specifieke evacuatieprocedure toepassen op evenementen in de hoofdstad voor mensen met een beperkte mobiliteit.

2. Parken zullen zo worden ingericht dat ze makkelijk toegankelijk zijn voor mensen met een visuele, fysieke of gehoorsbeperking.

3. Brusselaars zullen aangepaste fietsen kunnen huren. Bovendien zullen er opleidingen georganiseerd worden om de fietsers te leren zich een veilige weg door het Brusselse verkeer te banen.

4. Sportinstellingen zullen financiële steun krijgen om hun ruimtes toegankelijk te maken voor iedereen.

5. Het Brussels Gewest wil mensen met een handicap aanmoedigen om zelfstandige te worden. Zij wil de toegang tot werk voor iedereen vergemakkelijken zodat een handicap de werklust niet in de weg hoeft te staan.

6. Video’s in gebarentaal en in vereenvoudigde taal moeten helpen om nieuwe belastingsmaatregelen voor iedereen verstaanbaar te maken.

7. Aanpassingen aan de stemhokjes moeten de toegang voor mensen met een handicap in de toekomst vergemakkelijken.

8. Tot slot zal elk project dat in Brussel wordt uitgevoerd voortaan gelijke kansen moeten garanderen aan de hand van een verplichte test die de impact van de voorgestelde maatregelen zal voorafgaan.

“In de volgende weken zal de toepasbaarheid geëvalueerd worden”, laat minister Fremault nog weten.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.