Eén op vier Brusselse agenten ziek: "Kom alleen naar commissariaat als het nodig is"

De politie riep versterking op om de Europese wijk te bewaken.
Baert Marc De politie riep versterking op om de Europese wijk te bewaken.
De Brusselse politie zal ook in de komende dagen moeten puzzelen om voldoende agenten op het terrein te krijgen. Uit sociale onvrede hebben heel wat van hen zich immers reeds twee dagen ziek gemeld. “Maar mensen in nood kunnen op ons rekenen”, verzekert Ilse Van de Keere.

De Brusselse korpsen geven het toe: er is woensdag behoorlijk wat gepuzzeld om de veiligheid in de hoofdstad te kunnen verzekeren. Zowat alle zones moesten agenten uit andere diensten uitzonderlijk inzetten op de interventiedienst. “De SOS-oproepen krijgen prioriteit”, zegt Ilse Van de Keere, woordvoerster van de politiezone Brussel Hoofdstad Elsene. “Als het nodig is, sluiten we commissariaten zodat we voldoende patrouilles kunnen uitsturen. 

Wijkcommissariaat Bockstael ging tijdelijk dicht wegens een gebrek aan personeel.
Baert Marc Wijkcommissariaat Bockstael ging tijdelijk dicht wegens een gebrek aan personeel.

In Laken ging het wijkcommissariaat in de Emile Bockstaellaan enkele uren dicht. En ook in de komende dagen zullen er wellicht nog commissariaten sluiten. De politievakbonden voorspellen dat de 'griepepidemie' wellicht nog even aanhoudt. "We maken ons allemaal zorgen over de hervorming van de pensioenen, de ziektedagen, en de vereenvoudiging van het premiesysteem", aldus een Brusselse agent. "Dat zou ons maandelijks 300 euro netto kunnen kosten. Maar niemand luistert naar ons: de minister niet, maar ook de vakbonden laten zich te weinig gelden. Is het niet raar dat deze actie vanuit de basis moet komen?" De bonden verwachten nu wel een 'geste' van minister Jambon. "Anders is er geen overleg meer mogelijk", zegt Eddy Quaino (ACOD).

Noodhulp krijgt voorrang

Politiewoordvoerster Ilse Van de Keere adviseert mensen intussen om eerst te bellen alvorens naar een commissariaat te trekken. "Dan kan de politie je laten weten of het écht nodig is om langs te komen. Bij verlies van een bankkaart kan je bijvoorbeeld zelf naar Card Stop bellen. Daarvoor hoef je niet naar het commissariaat."

En wat als je voor een gesloten commissariaat staat? "Ga dan niet zomaar naar het dichtstbijzijnde kantoor dat wel open is", zegt Van de Keere nog. "Mensen mogen normaal aangifte doen waar ze willen, maar momenteel werken we in uitzonderlijke omstandigheden."

Naast het waarborgen van de dringende noodhulp moet de Brusselse politie tot vrijdag ook instaan voor de beveiliging van de Europese wijk. "Dankzij versterking van lokale en federale politie hadden we genoeg personeel", klinkt het nog.

Zieken per zone (geschat door vakbond NSPV)

Brussel Hoofdstad-Elsene (Brussel-stad, Elsene) : 400 

Brussel-Zuid (Anderlecht, Vorst, Sint-Gillis): 100

Brussel-West (Sint-Jans-Molenbeek, Ganshoren, Koekelberg, Jette, Sint-Agatha Berchem): 140

Brussel-Noord (Schaarbeek, Sint-Joost-ten-Node, Evere): 90

Montgomery (Etterbeek, Sint-Pieters-Woluwe, Sint-Lambrechts-Woluwe): minstens 30

Federale politie, directie openbare veiligheid: 100
1 reactie

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • Serge de doncker

    maar aan de zijkant staan om te flitsen daarvoor zijn ze niet ziek….