Buurtbewoners willen uitzetting sans-papiers uit bezette pand voorkomen

Sans-papiers komen naar gemeenteraad.
Baert Marc Sans-papiers komen naar gemeenteraad.
Ondanks de enorme steun uit de gemeente zullen de sans-papiers, die sinds 21 oktober het Bacardi-Martini gebouw in de Vandenboogaerdestraat in Molenbeek bezetten, woensdag het pand moeten verlaten. De buurtbewoners doen er alles aan om de uitzetting te voorkomen.

De eigenaar van de voormalige opslagplaats verkreeg enkele weken geleden al een uitzettingsbevel. Daarop interpelleerde het collectief La Voix des Sans-Papiers (VSP) op 21 november de laatste gemeenteraad onder burgemeester Schepmans met als doel de vluchtelingen in het bezette pand te kunnen houden. Molenbeek profileerde zich als gastvrije gemeente en sprak eenduidig haar steun voor de sans-papiers uit.

Toch dreigt de uitzetting van de sans-papiers op 5 december realiteit te worden. Nieuwe burgemeester Catherine Moureaux (PS) wordt nu voor een voldongen feit geplaatst. “Zij wordt door het parket onder druk gezet en kan niet anders dan haar ordediensten woensdag naar het pand sturen”, aldus buurtbewoonster Rose-May Liebaert.

De uitzetting van het 90-tal sans-papiers leek aanvankelijk niet vanzelfsprekend. “Zoiets moet gebeuren in aanwezigheid van een gerechtsdeurwaarder”, legt sympathisant Emmanuel Brasseur uit. “Die moet dan alle individuen in het gebouw identificeren, wat wel eens moeilijk kan worden aangezien het hier om sans-papiers gaat.” Volgens Liebaert wordt nu een andere procedure gevolgd waardoor de groep als geheel uit het gebouw kan worden gezet.

Mensenketting

De buurtbewoners blijven niet bij de pakken zitten en doen er alles aan om de sans-papiers te steunen. “Dinsdagavond organiseren we een burgerwake. We roepen mensen op om kaarsen, toortsen en boodschappen van solidariteit mee te brengen”, legt Liebaert uit. De échte actie zal plaatsvinden op woensdag wanneer de buurtbewoners zo veel mogelijk mensen op de been willen brengen om op te dagen aan het bezette pand. “Wij gaan doorheen de dag een mensenketting vormen om te beletten dat de sans-papiers uit het gebouw worden gezet”, verduidelijkt Liebaert.

Te weinig weerstand

Tot slot roepen de buurtbewoners op om massaal brieven te sturen naar nieuw burgemeester Moureaux en ex-burgemeester Schepmans. Moureaux doet volgens hen niet genoeg om een waardig alternatief verblijf te zoeken voor de sans-papiers, waaronder ook zwangere vrouwen en kinderen. “Verder willen wij de garantie krijgen dat er geen arrestaties van sans-papiers zullen vallen”, aldus de buurtbewoners die beweren dat de nieuwe burgemeester bovendien te weinig weerstand biedt tegen de inzet van de gemeentelijke politie bij de uitzetting. “Wij willen dat de universele rechten van de mens worden gerespecteerd”, besluit Liebaert.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.