Brussel krijgt 'Guggenheim'

CITROËNGEBOUW WORDT MUSEUM VOOR MODERNE KUNST

Kos
Het Citroëngebouw aan het IJzerplein wordt een museum voor moderne kunst. Het opent de deuren ten laatste in 2018.

In januari 2011 verdween de collectie moderne kunst van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België onder de grond. 4.000 schilderijen, 7.000 tekeningen en 1.500 beeldhouwwerken waren vanaf toen niet meer publiek zichtbaar en moesten plaats ruimen voor het nieuwe Fin-de-Siècle Museum. Eind februari beslisten de federale ministerraad en de Stad Brussel dat de collectie moderne kunst van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten in 2016 tijdelijk zal verhuizen naar het Vanderborghtgebouw in de Schildknaapstraat in Brussel. Dat zou gebeuren na de renovatie van dat gebouw en de collectie zou er maar tijdelijk onderdak vinden. Daarna zou de collectie een permanente locatie moeten krijgen.

De iconische 'Citroënkathedraal' aan het IJzerplein moet ten laatste in 2018 het Guggenheim van Brussel zijn.
Foto's Baert De iconische 'Citroënkathedraal' aan het IJzerplein moet ten laatste in 2018 het Guggenheim van Brussel zijn.

Goed voor kanaalzone

Zowel het Citroëngebouw als de Ninoofsepoort werden de voorbije maanden genoemd als mogelijke locatie voor een museum. Uiteindelijk genoot de Citroëngarage aan het IJzerplein de voorkeur wegens het emblematische gebouw en de goede verbindingen met het openbaar vervoer. "Het Citroëngebouw is de juiste plaats om het toekomstige Museum voor Moderne Kunst in onder te brengen. Zijn architecturale stijl zal direct het eerste werk zijn van het nieuwe museum. Met de komst van het museum zal de kanaalzone zich volop kunnen ontwikkelen en zal de creatieve en culturele dynamiek er versterkt worden", aldus Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS).


Sp.a-politica en fervent kunstliefhebber Yamila Idrissi ijverde al langer voor een museum aan de Kanaalzone. "Drie jaar al slaan we met een grote groep Brusselaars op dezelfde nagel: deze stad die van oudsher een centrale plaats opneemt in de internationale kunstwereld heeft een museum voor moderne en hedendaagse kunst nodig. Ik ben dan ook heel blij met de keuze van de Brusselse Regering voor de Brusselse kanaalzone. Het is een zone in volle verandering, die met de komst van het museum zich volop zal kunnen ontwikkelen en zo mee Brussel kan optillen tot een hoger niveau. Het kan er ook voor zorgen dat de bewoners van de Kanaalzone fier worden op hun buurt en dat gevoel uitdragen naar de andere bewoners en bezoekers van de stad", aldus Idrissi.


Citroën zelf zou verhuizen naar een ander gebouw in de buurt van Thurn & Taxis. De zogenoemde Citroënkathedraal werd gebouwd in de jaren 30 en opende in 1934 de deuren. Het was toen de grootste garage van Europa.