Brandweer bezorgd over obstakels aan voetgangerszone

Bloembakken zorgen ervoor dat voertuigen, en dus ook brandweerwagens, niet zomaar de voetgangerszone in kunnen rijden.
Foto Baert Marc Bloembakken zorgen ervoor dat voertuigen, en dus ook brandweerwagens, niet zomaar de voetgangerszone in kunnen rijden.
De Brusselse brandweer is bezorgd over de wegversperringen aan de voetgangerszone. Die zorgen voor vertragingen tijdens interventies. "Iedere seconde telt op zo'n moment, maar we verliezen er te veel door de versperringen", aldus Dirk Van der Ougstraete van de christelijke brandweervakbond.

De voetgangerszone bestaat nu ruim twee jaar, maar de Brusselse brandweer is niet te spreken over de wegversperringen in die zone. Bloembakken en zitbanken op rolletjes moeten voor meer veiligheid zorgen en onder meer beschermen tegen aanslagen met ramwagens. "Sommige obstakels kunnen we makkelijker verplaatsen dan andere, maar het blijft altijd tijdverlies. Of het nu bij een brand of een interventie is, elke seconde telt. Ik vrees dat er eerst een ernstig ongeval zal moeten gebeuren voor de stad zal ingrijpen", aldus Van der Ougstraete die hekelt dat er nooit overleg geweest is tussen de brandweer en het stadsbestuur.


Volgens de Brusselse politie beschikt de brandweer over de plannen die tonen welke plaatsen bereikbaar zijn en zorgen de obstakels er alleen voor dat het niet meer mogelijk is om in een rechte lijn over de Anspachlaan te rijden.


(AMG)