Bijna 3.000 plaatsen te kort in Brusselse scholen

Het Brusselse burgerplatform 'Ieder Kind een Stoel' spant een rechtszaak aan tegen de overheden die verantwoordelijk zijn voor het plaatsgebrek in het Brusselse onderwijs.

Volgens het platform hebben dit schooljaar 2.416 ouders hun kind aangemeld voor de onthaalklas. 816 kinderen vonden geen plaats. Voor de eerste kleuterklas werden 1.146 kinderen aangemeld voor slechts 189 vrije plaatsen. Dat zijn 957 plaatsen te kort. In de tweede kleuterklas zijn 331 plaatsen te kort, in de derde kleuterklas 309, in het eerst leerjaar 226 en in het tweede leerjaar nog steeds 69 plaatsen", aldus Els Lenaerts, een van de initiatiefnemers die zelf leerkracht is in een Brusselse school. De gemeenten met de grootste tekorten zijn Schaarbeek, Molenbeek, Brussel Stad en deelgemeente Laken.

"Probleem niet aangepakt"

"Er zijn te veel mensen die geen school vinden, te ver moeten uitwijken om toch een school te vinden of zelfs naar een school in een andere taal moeten. Zelfs ouders die vorig schooljaar geen plaats vonden voor hun kind in de onthaalklas, vallen nu wéér uit de boot omdat het plaatstekort niet aangepakt werd", aldus nog Lenaerts. De zaak komt voor bij de rechtbank van eerste aanleg op 8 september. (AMG)