Ga naar de mobiele website
^ Top

Biddende moslims blokkeren straat

MOSKEE TE KLEIN VOOR OPKOMST GEMEENTE REAGEERT FURIEUS

Honderden biddende moslims blokkeerden de Verlindenstraat in Schaarbeek.
Foto RV Honderden biddende moslims blokkeerden de Verlindenstraat in Schaarbeek.
Meer dan honderd biddende moslims die het einde van de ramadan vierden, bezetten zondag de Verlindenstraat omdat de moskee te klein was voor de massale opkomst. Een onaanvaardbare actie volgens het gemeentebestuur die erop wijst dat religieuze activiteiten in openbare ruimte verboden is. "Maar dit was een éénmalig incident", verzekert moskeesecretaris Rachid Omar.

Het einde van de ramadan verliep niet zonder ophef in Schaarbeek. Zondag zakten zoveel moslims af naar de moskee in de Vanderlindenstraat, dat er éénvoudigweg geen plaats meer was in de moskee. Dus besloten de gelovigen die niet binnen konden dan maar te bidden voor de moskee, midden op de straat. Evenwel zonder toestemming, want in principe duldt het gemeentebestuur de beoefening van religieuze activiteiten in de publieke ruimte niet. Toch zag de politie zich genoodzaakt de biddende meute hun gang te laten gaan om commotie te vermijden. En omdat ze geen andere oplossing zag, zette ze uiteindelijk de straat af voor het verkeer.


"Ongehoord", klinkt het bij het gemeentebestuur. "De politie werd gedwongen iets toe te staan wat eigenlijk niet mocht." Maar ook de moskeeverantwoordelijken betreuren de gebeurtenis. Deze massale opkomst hadden ze dan ook niet verwacht. "Zoiets hebben we nog nooit meegemaakt. Niet enkel was het een uitzonderlijke dag omdat we het einde van de ramadan vierden, ons gebedsmoment vond plaats om 8uur in de ochtend, terwijl alle andere moskeeën in Brussel al om 7uur samenkwamen", verklaart secretaris Rachid Omar. "Veel moslims van ook andere gemeentes kwamen daarom naar onze moskee, zo konden ze immers een uurtje langer slapen."


De moskee in de Vanderlindenstraat is daarnaast ook een nieuwbouw, die midden 2018 officieel de deuren zal openen. Hoewel de werken aan het gebouw nog niet afgerond zijn, mocht de moslimgemeenschap dankzij de grote capaciteit van de moskee voor één keer daar bijeenkomen. En toch was ook in de drie zalen, goed voor zo'n 2.500 man, te weinig plaats. "Heel wat gelovigen wilden van de gelegenheid gebruik maken om een glimp op te vangen van de nieuwe moskee. Hele gezinnen kwamen het nieuwe gebedshuis bewonderen met hun kinderen. En zo kregen we plots een overrompeling die we niet verwacht hadden", aldus Omar.

Volgende keer wel ingrijpen

De burgemeester van Schaarbeek Bernard Clerfayt (DéFi) is niet opgezet met het incident en heeft al duidelijk gemaakt dat hij zoiets geen tweede keer wil meemaken. "We hebben een goede verstandhouding met de moslimgemeenschap, maar dit kan ik niet tolereren en dat weten ze. Het is geen enkele religieuze strekking toegestaan om straten te bezetten om te bidden. Niet de joodse gemeenschap, niet de christelijke of Grieks-orthodoxe en ook niet de islamgemeenschap", verklaart Clerfayt. Ook hij geeft aan dat de politie weinig anders kon dan de gelovigen zondag te beschermen door de straat te blokkeren. "Het alternatief zou zijn om alle mensen weg te sturen, maar dat kon ontevreden reacties ontlokken en verkeerd aflopen. Toch waarschuw ik: Als dit volgend jaar opnieuw gebeurt, zal de politie wél tussenbeide komen." Maar secretaris Omar verzekert dat de burgemeester op beide oren kan slapen. "Volgend jaar houden we het gebedsmoment gewoonweg op hetzelfde uur als de andere moskeeën. Dan zal de opkomst niet zo massaal zijn."

Meer over


Meld een bug