Anspachlaan zet in op fietsers

OOK TWEE FONTEINEN IN PLAATS VAN ÉÉN OP PLANNEN VAN SUMPROJECT

Op vraag van de bewoners komen er twéé waterpartijen bij in hartje Brussel.
SumProject Op vraag van de bewoners komen er twéé waterpartijen bij in hartje Brussel.
De autovrije Anspachlaan krijgt twee waterpartijen en meer fietsvoorzieningen. Dat blijkt uit plannen van het architectenbureau SumProject. De stedenbouwkundige vergunning wordt momenteel voorbereid en de werken zouden in 2016 beginnen.

De plannen van het architectenbureau SumProject zijn de voorbije periode nog aangepast door het participatietraject. Uit nieuwe beelden blijkt nu dat er twee fonteinen komen in plaats van een. Die zouden gesitueerd zijn in de Ortsstraat en het De Brouckèreplein. De Brouckère is opgevat als een agora, maar bij het participatieproject was er vraag naar meer groen. "Op dit moment is het al een heel groen project, maar extra groen op het De Brouckèreplein was technisch niet haalbaar. Er is daar een premetrostation onder de grond en bomen hebben veel plaats nodig onder de grond", aldus Livia de Béthune van SumProject. "Nochtans zal er op een plaats op het plein toch een bomenpartij komen, waarschijnlijk eiken en ook het Fontainasplan krijgt een groene make-over."

Brussel moet volgens de plannen ook groener worden.
SumProject Brussel moet volgens de plannen ook groener worden.

Fietsparkings

Er zullen door de vraag ook extra fietsvoorzieningen komen. Het aantal geplande fietsnietjes is verdrievoudigd tot 88 en er komen ook twee ondergrondse fietsparkings van 500 plaatsen per parking. Die komen er onder het Beursplein en onder het Brouckèreplein. "Echte fietspaden zullen er niet komen op de Anspachlaan. In het midden van de boulevard zullen fietsers samen met voetgangers en taxi's de ruimte moeten delen. Aan weerszijden daarvan komt een zone met bomen, kleine tuintjes en plaats voor terrassen. Het groen zal bewaterd worden met het regenwater van de daken en voetpaden en er zullen in deze zone ook lange houten zitbanken komen. De wegbedekking zal gebeuren in blauwe hardsteen."


De Brouckère zal een agora, of onthaalplein worden, het Beursplein wordt een stadstheater en het Fontainasplein moet een groene stadssquare worden. De werken voor de heraanleg van de centrumlanen in Brussel moeten begin 2016 van start gaan en zouden anderhalf jaar tot twee jaar in beslag nemen. Beliris, een samenwerking tussen de federale staat en het Brussels gewest, voorziet hiervoor een budget van 12 miljoen euro.