Ga naar de mobiele website
^ Top

Allez Allez na 35 jaar weer op podium

BRUSSELS SUMMER FESTIVAL VERWELKOMT REÜNIE VAN HET JAAR

De band aan het werk op het podium in Spa.
Marie Coppin De band aan het werk op het podium in Spa.
Na 35 jaar stilte staat Allez Allez dit weekend terug op het podium van het Brussels Summer Festival. De Brusselse band, begin jaren 80 bekend van nummers als 'Allez Allez' en 'African Queen', was een van de meest beloftevolle bands van dat moment, maar na amper 16 maanden was hun verhaal al afgelopen. Nu krijgt de band dus een tweede leven.

De mix van postpunk, discobeats en Afrikaanse ritmes van Allez Allez was begin jaren 80 in binnen- en buitenland te horen. Ze stonden als eerste Belgische band op de affiche van Torhout-Werchter en traden op in de Ancienne Belgique en Vorst Nationaal. Maar ook buitenlandse concertzalen gingen voor de bijl. Daar had hun frontzangeres Sarah Osborne ook iets mee te maken.


"Toen zij uit de band stapte, was ons verhaal ten einde. Ze had wel tien redenen om uit de band te stappen, maar de belangrijkste was dat we haar als een van de jongens behandelden", vertelt bassist Serge van Laeken (Marka). "We hadden geen geld voor aparte kamers, dus sliep Sarah altijd bij een van de jongens. Ook voor het omkleden bij concerten was er voor haar geen aparte ruimte. Ze werd ook nog eens verliefd op Glenn Gregory, zanger van Heaven 17, en volgde hem naar Engeland. We hebben het daarna nog geprobeerd met een nieuwe zangeres, maar dat was gedoemd om te mislukken. Sarah had een charisma dat niet vervangen kon worden."


Na de onvermijdelijke split ging iedereen zijn eigen weg. Marka probeerde het samen met drummer Roland Bindi als rockband. "Ik dacht dat dat even vlot ging gaan als bij Allez Allez, maar niets was minder waar."

Bassist Serge Van Laeken en gitarist Christiaan Debusscher.
Marie Coppin Bassist Serge Van Laeken en gitarist Christiaan Debusscher.

Truckchauffeur

Gitarist Christian Debusscher werd zelfs even truckchauffeur. "We dachten dat de wereld Allez Allez ging missen, maar dat bleek helaas niet de realiteit. We waren heel snel vergeten."


Ondertussen timmerde Marka aan een succesvolle solocarrière als muzikant, en ging gitarist Christian Debusscher onder meer commercials regisseren. Maar vorig jaar werd de draad met Allez Allez terug opgepakt. "Een concertpromotor sprak me aan en wou me op de affiche, maar enkel als ik ook iets deed met Allez Allez", vertelt Marka.

Reünie van vrienden

"Ik sprak daarop de andere bandleden aan en we zijn gaan oefenen in een kleine repetitieruimte. Dat was een ongelofelijk moment. De meesten waren het niet meer gewoon om hun instrumenten te spelen, maar er was een ongelofelijk goeie sfeer. Het was gewoon een reünie van oude vrienden, zonder Sarah Osborne. Haar heb ik ook gevraagd, maar zij heeft geweigerd."

Twee zangeressen

De band besloot om twee zangeressen bij de groep toe te voegen. Kyoko Baertsoen van Lunascape en Marie Delsaux van Lady Cover kwamen de rangen versterken. In die bezetting zal de groep dit weekend ook op het Brussels Summer Festival spelen. Toch moet het voor de band daar niet eindigen. "Ik zou volgend jaar graag terug op Werchter spelen. Wij waren destijds de eerste Belgische band die op Torhout-Werchter speelde en dat gevoel was fantastisch. De jaren daarna zong het publiek ons nummer tussen de bands nog massaal mee", aldus Christian. "Ik zou graag nog eens in een volle AB spelen, dat is mijn volgende doel", vult Marka aan.


Allez Allez speelt op zaterdag 12 augustus op in de zaal Madeleine op het Brussels Summer Festival. De groep heeft ook een biografie uit. Meer info op de Facebookgroep van Allez Allez en www.bsf.be.Meld een bug