2018: 393 boetes voor vervuilende wagens in lage-emissiezone

De lage emissiezone is sinds 2018 van kracht in heel het Gewest.
Foto Baert De lage emissiezone is sinds 2018 van kracht in heel het Gewest.
In het jaar 2018 werden 393 boetes uitgeschreven aan bestuurders die met hun te vervuilende wagen de lage-emissiezone (LEZ) van het Brussels gewest binnenreden. Dat schreef De Standaard maandag en het nieuws wordt bevestigd door Brussel Leefmilieu. Nog maar 10 procent van de boetes blijkt al betaald.

De LEZ ging in Brussel op 1 januari 2018 van start. Brussel Leefmilieu beschikt enkel over tellingen vanaf de maand juli 2018. Tussen 1 juli en 31 oktober zagen ze het gemiddeld aantal inbreuken per dag dalen van 240 naar 40. Dat is een daling met 85 procent op vier maanden. Eind december bedroeg het aantal inbreuken nog ongeveer 20 per dag. 

Alternatief zoeken

Sinds 1 september kunnen automobilisten die met een te vervuilende wagen de LEZ binnen rijden ook echt beboet worden. “Na het krijgen van hun eerste boete hebben bestuurders drie maanden om een alternatief te vinden. Indien ze tijdens die drie maanden nog in de LEZ komen, worden ze niet meer geverbaliseerd, maar worden ze wel nog opgenomen in de statistieken”, vertelt Mara Cavelier van Leefmilieu Brussel. “Zo waren er eind oktober per dag gemiddeld tien nog niet eerder gecontroleerde bestuurders die een overtreding begingen”. 

Dagpas

Personen met een te vervuilende wagen kunnen ook een dagpas kopen waarmee ze de LEZ toch binnen mogen. In 2018 werden er 114 dagpassen gekocht. Daarnaast werden er ook 966 afwijkingen goedgekeurd van voertuigen zoals oldtimers met een O-kenteken, elektrische -en waterstofvoertuigen en bepaalde vrachtwagens.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.