"Verkiezingsboekje was te saai"

CD&V-KANDIDAAT TREKT MET MAQUETTE VAN MODELWIJK STRAAT OP

Anton Schuurmans en zijn maquette lokken heel wat bekijks.
Baert Marc Anton Schuurmans en zijn maquette lokken heel wat bekijks.
Anton Schuurmans voert op een heel originele manier campagne voor de verkiezingen. Hij bouwde zelf een maquette van zijn ideale wijk, verstopte er 60 programmapunten in en trekt ermee rond door Schaarbeek. "Een pamflet leest toch niemand meer."

Schuurmans, die op de 17de plaats staat voor CD&V in Schaarbeek, had gisteren veel bekijks op het Ardens Jagersplein. Hij duwde zijn kar met kleurrijke maquette voort op de vrijdagmarkt. Op een houten paneel knutselde de Schaarbekenaar een ideale, denkbeeldige modelwijk van een vierkante meter groot. Daarmee trekt hij de hele gemeente rond, om zo aan de bewoners te tonen wat hij met zijn programma voor Schaarbeek wil bereiken. "Ik had twee opties", legt Schuurmans uit. "Of ik kon een programmaboekje schrijven dat toch niemand zou lezen, of ik kon mijn standpunten tónen." Hij koos voor dat laatste en bouwde een schaalmodel van zijn droomwijk.


In de maquette verborg hij 60 concrete voorstellen, die hij de afgelopen maanden via enquêtes en gesprekken met bewoners verzamelde. "Van een openbare barbecue, naar een nieuw sportterrein en meer politie op straat. Zelfs een mannetje die de krant leest op een toilet zit ertussen, want ik wil meer openbare toiletten", lacht hij. Opmerkelijk is ook de modeltrein 7, een exacte kopie van het echte exemplaar. "Die wordt in de volksmond weleens de 'sardinetram' genoemd. 's Ochtends zit hij propvol, daar wil ik verandering in brengen."

Drie standpunten

De maquette toont de drie grote standpunten die Schuurmans uitdraagt. "Ik wil een autoluw Schaarbeek waar het als voetganger of fietser veilig, gezond en snel verplaatsen is. Waar politie de regels afdwingt en aanwezig is in de wijken. En waar mensen elkaar ontmoeten op één van de vele pleinen, speelterreinen en in parken."

Modelbouw

Schuurmans volgde als kind ooit een cursus modelbouw en putte daar zijn inspiratie uit. "Ik had nog wat materiaal op zolder liggen en wilde opnieuw iets knutselen. En toen kreeg ik het idee om het te koppelen aan mijn verkiezingscampagne. Vier weken lang, dag en nacht, bouwde ik aan de maquette. Terwijl iedereen bij 37 graden in de zon lag te bakken, zat ik binnen huisjes te schilderen en treinmodellen te bouwen."


De maquette blijkt ook de ideale gespreksopener te zijn. "Mensen komen spontaan naar me toe. De meeste reageren verbaasd en enthousiast, maar sommige bewoners vertellen me ook waar ze het niet eens mee zijn en dan treden we in discussie. Zo is niet iedereen te vinden voor een volledige zone dertig." Elke dag plaats Anton op zijn facebookpagina een detailfoto van de maquette die één van zijn 60 programmapunten uitbeeldt, met bijkomende uitleg.