"Thierry sms'te nog dat hij spoedig thuis zou zijn..."

WEDUWE BLIJFT ONTREDDERD ACHTER NA DODELIJK ONGEVAL MET VLUCHTMISDRIJF

'Ik ben gauw thuis.' Het waren de laatste woorden van Thierry Dupont (51) in een sms'je naar zijn dochter. Niet veel later werd hij door een roekeloze bestuurder van de weg gemaaid en voor dood achtergelaten. En die bleek niet aan zijn proefstuk toe te zijn. "Doorrijden na zoiets... Dat doe je toch niet?", klinkt het vol ongeloof bij Fabienne, de echtgenote van Thierry.

Thierry kwam in de nacht van zaterdag op zondag om het leven. De vader van twee had er net een lange dag opzitten in het restaurant waar hij werkte. Voor hij vertrok had hij nog gauw een sms'je naar zijn oudste dochter van 22 gestuurd: 'Ik ben gauw thuis'. Maar Thierry zou nooit meer thuiskomen.

Rond 1 uur 's nachts reed Thierry in de Naamsepoorttunnel, waar automobilist Sofian M. met zijn Volkswagen plots roekeloos van rijvak wisselde. Tijdens dat manoeuvre schepte hij bromfietser Thierry op. Hij werd tientallen meters meegesleurd en bleef ten slotte bewusteloos op het wegdek achter. De toegesnelde hulpdiensten probeerden hem nog te redden, maar hun pogingen waren tevergeefs. Sofian M., die vluchtmisdrijf pleegde, werd niet veel later teruggevonden in Elsene. Hij ontkent nog altijd dat hij achter het stuur zat, maar blijft voorlopig in de cel.

Dochter van 9 jaar

"Twee dochters zijn hun vader kwijt", zucht echtgenote Fabienne. "De jongste is nog maar 9 jaar oud... Thierry werkte in een restaurant, maar gaf ook les in de hotelschool. Iedereen zag hem graag en respecteerde hem. Op het werk was hij een echte professional, die veel waardering kreeg van zijn leerlingen. In zijn vrije tijd was hij een onvoorwaardelijke supporter van voetbalclub Standard Luik."

"De klap moet enorm geweest zijn", vervolgt Fabienne. "Thierry's scooter is zelfs in brand gevlogen. De hulpverleners zijn een uur bezig geweest met reanimeren, maar hij is nooit meer bij bewustzijn gekomen... Ik ben iedereen die geprobeerd heeft om Thierry te helpen wel ontzettend dankbaar. Zo waren er enkele militairen die meteen met reanimeren gestart zijn."

Vijftien veroordelingen

Dat Sofian M. na de aanrijding gewoon doorreed, gaat er bij Fabienne geenszins in. "Zoiets doe je toch niet...?" Maar het was niet de eerste keer voor de doodrijder. Zijn strafblad telt al vijftien veroordelingen, waaronder enkele ongevallen met vluchtmisdrijf waarbij mensen gewond raakten. De dertiger uit Elsene is ook gekend voor diefstallen en drugshandel. In september van dit jaar werd hij nog veroordeeld tot een celstraf van twee jaar, al is het niet meteen duidelijk voor welke feiten en of het een effectieve celstraf betrof. Maar in plaats van de gevangenis, zat hij afgelopen weekend helaas in de auto...

Opvallend: de bewuste auto stond niet op naam van M., maar op die van een vriend. De eigenaar zou de doodrijder zijn sleutels gegeven hebben, zodat hij er een dutje in kon doen tijdens een dronken nachtje uit in het centrum. Maar M. besloot een ritje te maken, met de gekende gevolgen. Dankzij ooggetuigen kon de politie de wagen en M. snel opsporen. Toen de agenten voor zijn deur stonden, zou hij nog altijd onder invloed geweest zijn. Hij raaskalde dat hij een kalasjnikov had en verzette zich tegen zijn arrestatie. Vrijdag beslist de raadkamer over zijn verdere aanhouding.

Thierry Dupont wordt volgende week dinsdag begraven in de Heilig-Kruiskerk in Elsene.

Thierry Dupont (r.) was een hevige supporter van Standard Luik. Hier staat hij met voetballer Laurent Ciman op de foto.
Marc Baert Thierry Dupont (r.) was een hevige supporter van Standard Luik. Hier staat hij met voetballer Laurent Ciman op de foto.
De scooter van Thierry brandde volledig uit.
Marc Baert De scooter van Thierry brandde volledig uit.