"Te gek voor woorden"

REL ROND AFGEPLAKTE VROUWEN IN BIKINI OP KERMISKRAAM

De gemeente neemt aanstoot aan de schaars geklede vrouwen links, rechts en in het midden van dit kermiskraam, maar zelfs voor de bezoekers zijn de afgeplakte beelden een vreemd zicht.
Baert Marc De gemeente neemt aanstoot aan de schaars geklede vrouwen links, rechts en in het midden van dit kermiskraam, maar zelfs voor de bezoekers zijn de afgeplakte beelden een vreemd zicht.
Drie vrouwen in bikini hebben ophef veroorzaakt op de kermis van Sint-Agatha-Berchem. De geschilderde dames op het decor van een kermiskraam moesten afgeplakt worden op vraag van de gemeente. "Zoiets heb ik nooit gevraagd", bijt de burgemeester van zich af.

"Dit is toch te gek voor woorden. Zoiets heb ik nog nooit gezien", zei N-VA-raadslid Karl Vanlouwe toen hij vrijdagavond de bedekte vrouwen op de kermisattractie zag. De drie vrouwen in bikini waren afgeplakt met bruin papier en ook het woord 'seks' is verscholen. De eigenares van het foorkraam bevestigt dat ze dat heeft gedaan op vraag van de gemeente. "Iemand van de gemeente kwam langs en eiste dat ik de uitdagende beeltenissen afplakte. Ik heb gedaan wat hij me opdroeg. Ik sta voor het eerst op deze kermis en ken hier niemand. Ik wil geen ruzie stoken."

Dat er op een kraam wat verderop wel nog schaars geklede mannen en vrouwen zichtbaar mochten blijven, maakt de beslissing er alleen maar vreemder op.
Baert Marc Dat er op een kraam wat verderop wel nog schaars geklede mannen en vrouwen zichtbaar mochten blijven, maakt de beslissing er alleen maar vreemder op.

Onbegrip

Goede vrienden van de eigenares en zelf marktkramers getuigen dat de vrouw vooral handelde uit schrik. "Als ze niet doet wat de gemeente vraagt, is ze volgend jaar haar stek kwijt. Dat wil ze niet riskeren, dus doet ze wat haar bevolen wordt." Maar zelfs de bezoekers van de kermis vinden de afgeplakte vrouwen een vreemd zicht. Vooral omdat iets verderop, bij kermisattractie Playboy, ook schaars geklede mannen en vrouwen op het decor staan. "We staan hier al jaren", getuigt foorkramer Arsène De Putte. "We hebben nog nooit moeilijkheden gehad."

Na de heisa en het vele protest en de tegenstrijdige verklaringen heeft het gemeentebestuur gisteren dan toch besloten dat de censuur weg mocht.
Nick Dierickx Na de heisa en het vele protest en de tegenstrijdige verklaringen heeft het gemeentebestuur gisteren dan toch besloten dat de censuur weg mocht.

Censuur verwijderd

Ondertussen is de gemeente op zijn stappen teruggekeerd. De vrouw mocht zondag, na een hele hoop heisa en protest van veel kermisbezoekers, de censuur verwijderen. "Ik wist niets van deze beslissing", briest burgemeester Joël Riguelle boos. "Het is een leugen dat ik dit zou gevraagd hebben. Nooit heb ik hiervoor instructies op papier gezet."


De burgemeester heeft nu een rapport van zijn college geëist tegen dinsdag. "Zulke stommiteiten duld ik niet."

Karl Vanlouwe.
Belga Karl Vanlouwe.

Tegenstrijdig

Toch klonk vrijdag een ander verhaal. Opgebeld door onze redactie meldde schepen van Feestelijkheden Michaël Vander Mynschbruggen toen dat hij met het schepencollege het besluit had genomen om de vrouwen af te dekken. "De kermis in Sint-Agatha-Berchem blijft er een voor kinderen en dan zijn zo'n provocerende beelden ongepast voor kinderogen. In het aanvraagdossier was trouwens een andere foto van de attractie bijgevoegd. Daarop was een decor te zien van een manege met dieren en auto's. Toen we zagen dat dit niet overeenkwam, hebben we de eigenares gecontacteerd."


Zondag paste de schepen zijn stelling dan weer wat aan. "Onze dienst van Feestelijkheden heeft inderdaad de bedekking gevraagd, maar zonder medeweten van het schepencollege of de burgemeester. Ik heb dit onafhankelijk beslist."


Vanlouwe is er niet over te spreken. "Ik hoor steeds tegengestelde berichten. Eerst was het ongepast voor een kinderkermis, dan bleek de verkeerde foto in het dossier te zitten en nu weet de burgemeester van niets. Hij verwijt de media dat er fake news verspreid wordt, maar wie verspreidt hier valse berichten?"

Joël Riguelle.
ÿ©PHOTO NEWS Joël Riguelle.