"Steunbetuigingen zijn belangrijk"

FRITERIE FONTAINAS BLIJFT VOORLOPIG OPEN, MAAR HOE LANG NOG?

Klanten komen hun stem deponeren in de stembus aan het frituur.
Baert Marc Klanten komen hun stem deponeren in de stembus aan het frituur.
De frituurbarak Friterie Fontainas moest normaal gezien gisteren de deuren sluiten, maar in plaats daarvan organiseerde eigenaar Nicos Barsakis een 'burgerbureau' waar klanten hun steun voor de frituurbarak konden uitspreken. In de tussentijd blijft Barsakis ook gewoon frietjes bakken. "De buurt staat achter mij."

Friterie Fontainas bestaat al 40 jaar, maar de familiezaak dreigt na vele jaren te verdwijnen. "Mijn ouders hebben in Sint-Gillis de allereerste frituur van de gemeente geopend. Ik heb daarna met veel plezier hun zaak overgenomen, maar daar komt nu misschien een einde aan", vertelt Barsakis. Er starten binnenkort immers renovatiewerken aan het Jacques Franckplein en daarna zou er geen plaats meer zijn voor de frietbarak op de hoek van de Fontainasstraat. "De afgelopen veertig jaar zijn we al een paar keer moeten verhuizen wegens werkzaamheden. Maar deze keer hebben ze zelfs geen alternatief aangeboden gekregen. We hebben geïnvesteerd in deze barak, maar de gemeente wil niet luisteren naar onze verzuchtingen. Gelukkig steunen de buurtbewoners met wél, net daarom ben ik met dit burgerbureau begonnen. Ik wil aantonen dat ik niet alleen sta."

Petitie

Heel wat buurtbewoners en passanten bestelden gisteren als vanouds frieten en hamburgers en vulden de petitie in. "Ik kom hier dikwijls tijdens mijn middagpauze een snack halen", vertelt een klant. "Er zijn voorbeelden in Brussel genoeg waar frituurkoten na werkzaamheden toch kunnen blijven. Ik begrijp niet waarom dat hier niet kan."


Begin deze week kreeg Barsakis een brief van de gemeente in de bus met de boodschap dat hij tegen vrijdag (gisteren red.) moest vertrekken. "Maar daar is geen sprake van. Ik ga er alles aan doen om toch te kunnen blijven. Toch ben ik vanochtend met een bang hart naar hier gekomen. Ik was bang dat mijn barak met de bulldozer zou weggevaagd worden. Die schrik zal er ook de komende dagen nog zijn, maar we blijven verder werken. Er is iemand achter de schermen die mij absoluut hier weg wil, maar ik ga er alles aan doen om ook na de werkzaamheden hier te staan."


Daarom trok Barsakis naar de Raad van State. "Mijn zaak is vrijdag voorgekomen, maar er is nog niets beslist. Ondanks de vele steunbetuigingen op het internet en aan mijn barak heb ik toch weinig hoop. Persoonlijk zijn de steunbetuigingen een opsteker, maar ik vrees dat de gemeente aan het langste eind gaat trekken. Toch zal ik iedere ochtend mijn frituur blijven open doen", besluit Barsakis.