"Peraïta heeft alles kapot gemaakt"

PERSONEEL SAMUSOCIAL LEGT WERK NEER UIT ONVREDE TERUGKEER DIRECTRICE

De werknemers van Samusocial verzamelen voor de ingang van het gebouw voor hun stil protest.
Baert Marc De werknemers van Samusocial verzamelen voor de ingang van het gebouw voor hun stil protest.
Medewerkers van Samusocial hebben gisterenvoormiddag een uur lang het werk neergelegd uit onvrede over de mogelijke terugkeer van Pascale Peraïta als directrice van Samusocial. In het gebouw op de Poincarélaan in Anderlecht hielden een tiental medewerkers daardoor een protestactie. "Peraïta heeft veel kapot gemaakt. Het is ondenkbaar dat zij zou terugkomen."

De medewerkers van Samusocial in het gebouw op de Poincarélaan in Anderlecht legden gisterenvoormiddag om 10 uur het werk neer. Daarmee protesteerden ze tegen de mogelijk terugkeer van Pascale Peraïta als directrice van Samusocial. Aanvankelijk bleven ze in het gebouw, maar door de grote persopkomst wilden enkele van hen toch getuigen en hielden ze een stil protest voor de deur. Ze maakten ook duidelijk dat er sinds het Samusocial-schandaal een onderbezetting is die zwaar op het personeel weegt.


"Vandaag vangen wij de klappen op van het Samusocial-schandaal met enorme beperkingen en een permanente onderbezetting van het personeel", vertelt Gaby, vakbondsafgevaardigde van het Franstalige FGTB en zelf actief in de mobiele teams van Samusocial. "Voor het schandaal uitbrak, reden er dagelijks drie mobiele teams uit, nu is dat er nog slechts één. Er zijn weinig contracten hernieuwd en we weten zelf niet waarom", klinkt het nog.

"Teleurgesteld"

Ook de moraal van degenen die nog aan het werk zijn is naar beneden gegaan. "Vroeger werden we door de mensen gefeliciteerd op straat, tegenwoordig is de stemming omgeslagen, en dat weegt op de medewerkers. Nochtans is ons werk niet veranderd, maar het gevoel waarmee we gaan werken is dat des te meer", aldus Jean-Felix Moshi, vakbondsafgevaardigde van FGTB. "We zijn enorm teleurgesteld over de gang van zaken bij Samusocial. Daarnaast zijn we ook nog eens ongerust over onze toekomst. We zijn de politieke spelletjes beu, we weten niet waar we naartoe gaan en leven momenteel in onzekerheid. Zal Samusocial voortbestaan? We weten het niet en er is ook geen enkele minister die erover spreekt."


Peraïta zou normaal gisteren terugkeren naar de daklozenorganisatie om na haar verlof zonder wedde haar functie als directrice terug op te nemen. Donderdagavond laat kwam ze echter op die beslissing terug. Er zijn ondertussen wel onderhandelingen aan de gang tussen Peraïta advocaat en de vernieuwde raad van bestuur.