"Ik heb ook 42 kilometer gelopen"

CHRISTELLE KRIJGT NA HEISA EVENVEEL ALS MAN DIE MARATHON BRUSSEL WON

Christelle Lemaire liep afgelopen weekend de ziel uit haar lijf, maar ze kreeg slechts 300 euro aan prijzengeld.
Foto RV Christelle Lemaire liep afgelopen weekend de ziel uit haar lijf, maar ze kreeg slechts 300 euro aan prijzengeld.
Ze liepen zondag in de marathon van Brussel dan wel allebei na 42 kilometer als eerste over de meet, toch kreeg de Keniaan Stephen Kiplagat 700 euro meer dan de Steenokkerzeelse Christelle Lemaire. Het verschil in prijzengeld zorgde voor heel wat heisa, waarop de organisatie besliste om de prijzen voortaan gelijk te trekken. "Maar goed ook, want ik liep ook 42 kilometer, hé", zegt Christelle.

Niet haar fantastische zege in de marathon van Brussel - het was pas de tweede marathon die ze ooit liep - was gisteren hét gespreksonderwerp in de media, maar wel het magere prijzengeld dat Christelle Lemaire uit Steenokkerzeel ontving voor haar knalprestatie. Slechts 300 euro mag de 41-jarige atlete van atletiekclub ACKO uit Kortenberg op haar bankrekening verwachten, terwijl de winnaar bij de mannen, de Keniaan Stephen Kiplagat, maar liefst 1.000 euro kreeg.


Christelle Lemaire was naar eigen zeggen verbaasd over het verschil in prijzengeld bij mannen en vrouwen. "Ik heb ook 42 kilometer gelopen, hé", liet ze gisteren weten. "In kleinere loopwedstrijden is het prijzengeld meestal wel gelijkgesteld, dus is het des te verwonderlijk dat het in een grote marathon met zoveel media-aandacht niet kan. Het is gewoon niet correct, want ik heb dezelfde inspanning geleverd als de mannelijke winnaar."


Het verschil in prijzengeld zorgde gisteren dan ook voor heel wat heisa. Zo riep Brussels staatssecretaris voor Gelijke Kansen Bianca Debaets (CD&V) de organisatoren van de marathon op om rond de tafel te zitten "om te vermijden dat een dergelijk verschil in prijsuitreiking ook volgend jaar nog het geval is". Maar zover zal het uiteindelijk niet komen, want inmiddels liet de organisatie - door al de heisa - weten het prijzengeld voortaan gelijk te trekken.

Gelijkheid

"Voor ons en voor onze partner Belfius is de gelijkheid tussen man en vrouw te belangrijk om er misverstanden over te laten bestaan", aldus Gert Van Goolen van het organiserende Golazo.


"Om als enige marathon in onze hoofdstad een sportief hoogstaande wedstrijd te krijgen, worden al jaren enkele internationale toppers bij de mannen aangetrokken. Dat kan alleen door het prijzengeld interessanter te maken dan bij een amateurwedstrijd. Bij de vrouwen ontbreken die topatleten. Daarnaast focussen de media bijna uitsluitend op de uitslagen van de mannelijke lopers. Het is dus logisch dat wij daarom vooral mannelijke topatleten op het podium proberen te krijgen."

Toch 1.000 euro

De organisatie liet ook meteen weten dat Christelle 1.000 euro zal ontvangen.


"Ik heb Golazo nog niet gehoord, maar het is logisch dat ik hetzelfde bedrag als de mannelijke winnaar krijg", besluit de Steenokkerzeelse.