"Herontdek onze verstopte pareltjes"

EXPO 'SUBLIEM BRUSSEL' TOONT GESCHIEDENIS VAN CENTRALE LANEN

Zoek de verschillen: het voormalige Hotel Continental op het Brouckèreplein in de 19de eeuw en vandaag.
Baert Marc Zoek de verschillen: het voormalige Hotel Continental op het Brouckèreplein in de 19de eeuw en vandaag.
In het Beursgebouw kan je nog tot 1 oktober ontdekken hoe subliem Brussel wel is. De tentoonstelling vertelt het verhaal van de Adolphe Maxlaan, de Emile Jacqmainlaan, de Anspachlaan, de Lemonnierlaan en het De Brouckèreplein. "Met deze expo willen we de aandacht vestigen op de prachtige architectuur van de gebouwen op de voetgangerszone", aldus architecte Marie-Noëlle Martou.

De centrale lanen in Brussel waren aanvankelijk bedoeld om de Zenne te overwelven en zo problemen rond hygiëne, leefbaarheid en overstromingen aan te pakken. Tegelijkertijd creëerden die lanen een nieuwe stadsas. Naar aanleiding van twee opeenvolgende architectuurwedstrijden kregen die grote assen het weelderige gezicht met eclectische gevels. "Terwijl het centrum van onze stad een gedaanteverwisseling ondergaat, maakt de tentoonstelling duidelijk dat de bouwers in de 19de eeuw hun stad een sublieme uitstraling wilden geven. Aan de hand van heel wat authentieke foto's, filmpjes en archiefdocumenten kunnen de architecturale rijkdom van onze lanen herontdekken, van 1865 tot nu", aldus schepen van Stedenbouw en Patrimonium Geoffroy Coomans de Brachène.


De lanen hebben ook altijd een uitgesproken commerciële roeping gehad. "Aan de hand van oude foto's worden de grootwarenhuizen en handelszaken duidelijk in beeld gebracht", aldus Martou. "Zo werden in 1872 de centrale hallen ingehuldigd om er de overdekte Brusselse markten in onder te brengen. De hallen werden geleidelijk omgebouwd, eerst tot schaatsbaan en later tot hondenrenbaan. In 1953 gingen ze voorgoed dicht en daarna werden ze gesloopt om plaats te maken voor Parking 58. Ondertussen is ook Parking 58 gesloten en zal het in de toekomst plaats ruimen voor Brucity, een administratief centrum van de stad Brussel."

Baert Marc

Verfraaiingspremies

De tentoonstelling Subliem Brusel sluit ook aan bij de verfraaiingspremies die de Dienst Stedenbouw vorig jaar toekende om de opwaardering van die erfgoedpareltjes een duwtje in de rug te geven. "Heel wat prachtige gevels zijn verstopt achter lelijke reclameborden van sommige zaken. De verfraaiingspremies zijn de aanzet voor om die verwaarloosde gevels op de historische lanen nieuw leven in te blazen. Het zou daarom geen slecht idee zijn om een wedstrijd te lanceren die de mooist gerestaureerde gevels zou bekronen", aldus Coomans.


De expo over de geschiedenis van de centrale lanen loopt nog tot en met 1 oktober in de Brusselse Beurs.