"Brussel moet wielerploeg hebben"

KOEN DE KOKER WIL JONGEREN IN DE HOOFDSTAD OP DE FIETS KRIJGEN

Ex-wielrenner Koen De Koker.
Foto Marc Baert Ex-wielrenner Koen De Koker.
Als het van Brusselaar Koen De Koker (47) afhangt, dan heeft Brussel in 2019 zijn eigen wielerploeg. Dit weekend trekt hij naar Mexico om er het werelduurrecord van Eddy Merckx aan te vallen en zo promotie te maken voor zijn op te bouwen wielerploeg. "De jeugd moet in deze grootstad op de fiets zitten."

Twee jaar geleden baatte Koen De Koker nog het café bij de Koereur-Chanteur uit, maar eind deze maand is hij vastbesloten om het werelduurrecord aan te vallen. En niet dat van Bradley Wiggins uit 2015, maar dat van Eddy Merckx uit 1972. "Dat werelduurrecord is samen met dat van Ondrej Sosenka het enige werelduurrecord dat er toe doet", aldus De Koker. "De andere records zijn met aerodynamische fietsen gereden wat een voordeel oplevert. Ik wil het met een gewone fiets doen."


Daarom trekt hij dit weekend naar Mexico. "Ik zal in De Velódromo Agustín Melgar fietsen, dat is hetzelfde stadion waar Merckx destijds zijn triomf gehaald heeft. Ik heb de afgelopen 6 maanden heel hard getraind om een goede tijd neer te zetten. Maar uiteindelijk zal dat niet het belangrijkste zijn. Ik wil met deze stunt de wielersport in Brussel terug op de kaart zetten."

Tour de France

Concreet wil De Koker daarom in 2019 al een professionele Brusselse wielerploeg opstarten. "Dat zou gebeuren op het jaar dat de Tour de France in Brussel start. Maar daar zijn geld - zo'n 100.000 euro - en goede contacten voor nodig. Ik bewandel momenteel al verschillende pistes, maar deze trip naar Mexico wordt de start van mijn project: een nieuwe wielerploeg uit de grond stampen."


Vooraleer dat team er komt, wil De Koker ook nog eens de jeugd op de fiets krijgen.


"Momenteel ben ik twee fietswedstrijden in het Brusselse aan het voorbereiden. Een in Molenbeek rond de Zwarte Vijvers en een rond het sportcomplex in Sint-Agatha-Berchem. Daar zouden dan kinderen en jongeren terecht kunnen om informatie in te winnen om zelf beginnen te fietsen. Mijn doel is dan om in verschillende gemeenten een of twee keer per week een klein fietsparcours in te richten waar jongeren kunnen oefenen. Ik spreek dan uiteraard niet over de Gentsesteenweg, maar over straten waar nauwelijks verkeer langskomt.


Op die manier wil ik het wielrennen in Brussel terug groot maken. Na Eddy Merckx heeft deze stad helaas geen grote wielrenner meer grootgebracht. Ik ben er nochtans van overtuigd dat er heel wat talent zit in het Brusselse."


De Koker zal op 25 oktober het werelduurrecord van Eddy Merckx in Mexico aanvallen, precies 45 jaar later als dat van zijn grote idool.