Zwarte zwaan is echte Brugse vedette

'BURILDA' GROEIT IN MUM VAN TIJD UIT TOT POPULAIRE TOERISTISCHE ATTRACTIE

Ook Bruggelinge Chantal Vanslembrouck is enorm fan van de zwarte zwaan en ze wil dan ook niets liever dan dat de Burilda blijft.
Ken Pieters Ook Bruggelinge Chantal Vanslembrouck is enorm fan van de zwarte zwaan en ze wil dan ook niets liever dan dat de Burilda blijft.
Met duizenden fans op Facebook, flitsende fotocamera's als ze in buurt is en enkele filmpjes op YouTube is de zwarte zwaan uitgegroeid tot een echte Brugse vedette. "Burilda is een attractie geworden. Wie het dier weghaalt, maakt zich niet sympathiek", zegt Pol Van Den Driessche.

Brugge heeft er een nieuwe aantrekkingspool bij: de zwarte zwaan. Het dier, dat Burilda Lanchals werd gedoopt, dobbert nog altijd op de reien en heeft ondertussen het hart van vele Bruggelingen en toeristen gestolen. Nadat de poging om de zwaan te vangen begin deze maand mislukte, is de jacht voorlopig stilgelegd. "Burilda blijft het gespreksonderwerp van de stad", stelt Pol Van Den Driessche. "Bruggelingen en toeristen uit Vlaanderen en buitenland willen weten waar de zwaan uithangt. Iedereen wil Burilda spotten. Ze is een attractie op zich geworden. Je ziet ook aan de explosie van foto's, filmpjes en cartoons dat de zwarte zwaan echt populair is bij de mensen. Over de verschillende Facebookpagina's heen heeft het beestje meer dan 25.000 fans. Het zwaantje is voor Bruggelingen een icoon geworden dat erop wijst dat ze niet akkoord gaan met sommige beslissingen van het huidige stadsbestuur. Voor hen is Burilda een symbool van protest."

Iedereen wil een selfie maken met Burilda. Vincent Strubbe deelde deze op hln.be/regio
Jan Van Bockrijk Iedereen wil een selfie maken met Burilda. Vincent Strubbe deelde deze op hln.be/regio

Toeristen

"Voor de toeristen is die controversiële zwarte zwaan tussen de witte zwaantjes die al eeuwen op de reitjes vertoeven een curiositeit", gaat Van Den Driessche verder. "Die ene zwarte zwaan tussen al die witte heeft iets kunstzinnig. De mensen hebben sympathie voor de underdog. Een ongewone, exotische verschoppeling heeft een bepaalde aantrekkingskracht. Het valt me ook op hoe goed haar naam 'Burilda' gekend is. Net als vele anderen ben ik er enorm aan gehecht geraakt. Ik hoop dat ze nog lang in Brugge blijft. Wie het dier weghaalt zal zich alleszins niet sympathiek maken en volksprotest over zich heen krijgen", aldus Van Den Driessche.


Ook de Brugse horeca stellen vast dat veel mensen een glimp willen opvangen van de zwarte zwaan. "De mensen willen weten waar ze de zwaan kunnen vinden. We hebben al enkele koppels over de vloer gehad, die speciaal voor het dier naar Brugge kwamen. Van mij mag de zwarte zwaan dus zeker blijven", zegt Karl Kinds van Restaurant De Wijngaert.


Gisteren vertoefde Burilda tussen de witte zwanen aan de oevers van het Minnewater. Ze kon opnieuw op veel bekijks rekenen. "Die zwarte zwaan is iets ongebruikelijks en moet zeker blijven", vindt de Canadese toeriste Colette Deguzman." Ook Bruggelinge Chantal Vanslembrouck is fan van de plaatselijke vedette. "Ik woon vlakbij en kom hier elke dag een kijkje nemen. Er is geen enkele reden om het dier te verwijderen uit het straatbeeld. De zwaan is een attractie. Veel toeristen nemen een foto van deze unieke verschijning. Met zijn rode bek en kortere vleugels vind ik het een heel mooi dier. Bovendien is ze heel goed geïntegreerd. De zwarte zwaan zit hier rustig tussen de witte zwanen en eet en zwemt gezellig mee. Als het stadsbestuur bang is dat ze de andere zwanen zal besmetten, geeft het bestuur haar beter medicijnen."

De zwarte zwaan wordt opgevoerd in vele filmpjes op YouTube. Een beeld van de parodie gemaakt door TV Ekkergem.
Jan Van Bockrijk De zwarte zwaan wordt opgevoerd in vele filmpjes op YouTube. Een beeld van de parodie gemaakt door TV Ekkergem.

Schoolproject

Shaquille Hulst en zijn klasgenoten van de middenschool Brugge Centrum moeten voor school een werkje maken rond de zwarte zwaan. "We moeten een nieuwsitem samenstellen over de zwaan en een ook een presentatie geven over het dier. Ik vind dat de zwaan moet blijven, ze heeft geen bobbel op haar snavel en is mooier dan rest", besluit Shaquille.

Een screenshot van een video van Russische toeriste Olga Gouskova.
Jan Van Bockrijk Een screenshot van een video van Russische toeriste Olga Gouskova.
Jan Van Bockrijk
Jan Van Bockrijk
Jan Van Bockrijk
Jan Van Bockrijk
Waar de stadsdiensten van Brugge vanochtend niet in slaagden, lukte een koetsier in Brugge vandaag wel: de 'ongrijpbare' zwarte zwaan vangen. De man deed dat overigens enkel om het dier te helpen en liet de zwaan opnieuw los in het Brugse Minnewater.
kos Waar de stadsdiensten van Brugge vanochtend niet in slaagden, lukte een koetsier in Brugge vandaag wel: de 'ongrijpbare' zwarte zwaan vangen. De man deed dat overigens enkel om het dier te helpen en liet de zwaan opnieuw los in het Brugse Minnewater.
zonnekenmeers
Bart Huysentruyt zonnekenmeers