Zoals spelen in een halfleeg stadion: afgeslankte provincie geïnstalleerd

Provincieraad gehalveerd van 72 naar 36 zitjes

Dit is de nieuwe, afgeslankte versie van de deputatie: Jurgen Vanlerberghe (sp.a), Bart Naeyaert (CD&V), Sabien Lahaye-Battheu (Open Vld) en Jean de Bethune (CD&V).
Benny Proot Dit is de nieuwe, afgeslankte versie van de deputatie: Jurgen Vanlerberghe (sp.a), Bart Naeyaert (CD&V), Sabien Lahaye-Battheu (Open Vld) en Jean de Bethune (CD&V).
De provincieraad 2.0 is geïnstalleerd. Voortaan telt het bestuursorgaan nog maar 36 zitjes: de helft van de vroegere 72. Er blijven nog vier van de zes gedeputeerden over. “En tóch hebben we nog onze reden van bestaan”, meent eerste gedeputeerde Bart Naeyaert (CD&V). “De provincie maakt de gemeente groter en sterker.”


De overdracht bij de Vlaamse gemeenten gebeurt pas op 1 januari, een nieuwe provincieraad is vandaag geïnstalleerd. Een spannend moment voor 36 West-Vlamingen, onder wie twaalf nieuwkomers. “Ik was te laat door de file op de E403 richting Brugge”, excuseert atlete Veerle Dejaeghere uit Ardooie zich. Zij raakte verkozen voor Groen. “De eerste keer in de provincieraad. Ik zal er mijn best voor doen.” Claude Croes (CD&V), burgemeester van Deerlijk, legde al voor de derde keer de eed af. “En toch is dit speciaal. Ik trek er speciaal een das voor aan.”

Sport gesneuveld

De bevoegdheden van de provincies zijn evenwel afgenomen, net als het aantal zitjes in de raad. Dat halveerde van 72 naar 36. Ook het aantal gedeputeerden daalde van zes naar vier. Dat gaf een vreemd zicht in de imposante raadszaal van Boeverbos in Brugge. Het had iets weg van een halfleeg voetbalstadion. “En toch heeft de provincieraad zijn recht van bestaan”, vindt eerste gedeputeerde Bart Naeyaert (CD&V) uit Torhout. Hij is verantwoordelijk voor plattelandsbeleid, landbouw, visserij, waterbeleid en omgevingsvergunningen. De andere gedeputeerden zijn Jean de Bethune (CD&V), Sabien Lahaye-Battheu (Open Vld) en Jurgen Vanlerberghe (sp.a). “Hoewel er wat bevoegdheden zoals sport zijn gesneuveld, hebben we toch nog veel te doen. Denk maar aan het beheer van provinciedomeinen, recreatieve fietspaden, bufferbekkens voor gemeenten of toerisme. De takenpakketten voor de vier gedeputeerden zijn zwaarder geworden.”

Als een gemeente een waterbufferbekken wil aanleggen, dan regelt de provincie dat. Daarmee los je ook de zorgen van heel veel inwoners op

Bart Naeyaert

Naeyaert is overtuigd van het belang van de provincieraad, ook voor de komende jaren. “Vergeet niet dat we een verantwoordelijkheid hebben voor meer dan 1,1 miljoen mensen. Het is helemaal anders besturen dan in een gemeente. Ik ben nog schepen geweest in Torhout. Dan sta je misschien iets dichter bij de mensen, maar bij de provincie kan je eveneens veel betekenen. Dit is het goedkoopste streekbestuur. De provincie maakt de gemeente groter en sterker. Als een gemeente een waterbufferbekken wil aanleggen, dan regelt de provincie dat. Daarmee los je ook de zorgen van heel veel inwoners op. En hoeveel West-Vlamingen genieten niet van onze domeinen zoals Tillegembos in Brugge of De Gavers in Harelbeke?”

Rampen

Ook gouverneur Carl Decaluwé benadrukte in zijn openingsrede het belang van de provincie. “Schaf ze niet af”, roept hij op. “Vooral in crisistijd, bijvoorbeeld bij rampen, waterschaarste of -overlast is de kracht van de provincie niet weg te denken. Er is net maatwerk nodig om zo’n problemen op te lossen.”

De raadzaal oogt minder gevuld dan vroeger.
Bart Huysentruyt De raadzaal oogt minder gevuld dan vroeger.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.