Zeeschatten geven geheimen prijs

Maarleen Savels en Willy Vanlandschoot uit Heist met de walvisrib.
Benny Proot Maarleen Savels en Willy Vanlandschoot uit Heist met de walvisrib.
Een walvisrib, tanden van een mammoet en mysterieuze potjes: streekgenoten lieten deze en nog tal van andere schatten uit de zee gisteren door specialisten onderzoeken in het Provinciaal Hof.

"Het is de eerste keer dat we een studiedag over onderwaterarcheologie organiseren", zegt Jan Seys van het Vlaams Instituut voor de Zee. "Lang werd daar niets mee gedaan. Maar de geschiedenis van Europa ligt voor een groot deel onder de Noordzee. Zeker over onze vroegste geschiedenis kunnen we nog veel leren." Omdat veel vondsten gedaan worden door vissers of wandelaars op het strand, mocht iedereen langskomen om hun 'zeeschatten' door experts te laten bestuderen. Het was geen overrompeling in het Provinciaal Hof, maar toch kwamen tientallen mensen hun vondsten tonen. Maarleen Savels en Willy Vanlandschoot uit Heist hadden een groot stuk bot mee. Het bleek de rib van een walvis te zijn. Ze brachten ook nog wat kleine fossielen mee. "Die walvisrib is bovengehaald door een visser en hij heeft het aan ons gegeven", vertellen ze. "De andere zaken hebben we zelf verzameld op het strand. We gaan geregeld op zoek langs de vloedlijn en hebben zo al veel schelpen en fossielen gevonden."

Pierre Leus uit De Haan met zijn eeuwenoude potjes.
Benny Proot Pierre Leus uit De Haan met zijn eeuwenoude potjes.

Miljoenen jaren oud

Margot Muir uit Blankenberge toonde twee stukken keramiek. "Die zijn door m'n schoonbroer opgevist in de zee voor Engeland", zegt ze. "Het ene potje dateert blijkbaar uit de 15de eeuw en het andere uit de 19de eeuw. Het heeft waarde, maar de experts willen er geen prijs op plakken. We zijn wel onder de indruk dat ze zo oud zijn, want dat hadden we niet verwacht. Ik ga ze nu teruggeven aan mijn schoonbroer, die ze zal houden."

Mammoettand

Gewezen visser Johan De Groote uit Heist bracht enkele mooie stukken barnsteen mee. "Barnsteen is blijkbaar al miljoenen jaren oud", zegt hij. "Het is versteend hars van een prehistorische naaldboom. We hebben dat heel veel opgevist, maar ook veel weggesmeten, want we wisten niet dat het zo oud is. Ik heb thuis ook een mammoettand liggen. We hebben er vroeger veel meer opgevist, maar met één thuis heb je genoeg", lacht hij. "Als ik geweten had dat die mammoettanden 35.000 jaar oud zijn, had ik er misschien meer bewaard."


Er waren ook nog meer mysterieuze vondsten, zoals de twee potjes die Pierre Leus uit De Haan meebracht. "Ik heb die twee zaken ooit eens op de kop getikt bij een uitverkoop van een visser voor 5 euro. Hij had dat bovengehaald voor de kust van Schotland. Maar de specialisten weten zelf niet hoe oud deze twee potjes zijn. Het kan zijn dat ze uit de renaissancetijd komen, of misschien zelfs Romeins zijn."