Vrouw leent miljoen euro om luxeleven te leiden

37 MAANDEN CEL EN BEROEPSVERBOD GEVRAAGD VOOR OPLICHTSTER

Een Bruggelinge (44) riskeert 37 maanden cel voor oplichting. Saskia S., die al verschillende ondernemingen failliet liet gaan, zou liefst een miljoen euro hebben geleend via privéleningen. Maar ze betaalde het geld nooit terug. Op de rechtbank kwamen gisteren 18 gedupeerden een totale som van 500.000 euro terugvragen. Haar partner, die mee in de schulden zat, verhing zich begin 2013.

"Deze vrouw is de zwarte weduwe van de bedrijfswereld. Nooit zou zij nog een zaak mogen beginnen", sprak advocaat Jan De Groote uit Knokke, vertegenwoordiger van vijf burgerlijke partijen. "Na meerdere faillissementen van handelszaken in Brugge, Oostkamp en Sluis zocht ze nieuwe geldschieters omdat banken haar geen nieuwe lening wilden geven. De vrouw zou in 2012 een textielhandel beginnen en grote hoeveelheden kledij van faillissementen opkopen om daarna terug te verkopen aan hogere prijs. Via de eigenaar van een privébank in Knokke slaagde ze er vervolgens in om astronomische bedragen binnen te rijven via privéleningen", aldus advocaat De Groote tijdens de pleidooien.

Bankier

De bankier werkte op commissie en zou zo zelf 100.000 euro rijker zijn geworden. Hij vond tal van investeerders die geld roken en kon hen overtuigen van de solvabiliteit van Saskia S., die toen zelfs niet eens een ondernemingsnummer had. Er werden intresten van 10, 20 en zelfs 30 procent beloofd.


"Het is bizar dat de bankier hier niet mee in de beklaagdenstoel zit", klonk het eensgezind bij alle aanwezige advocaten. In totaal rijfde Saskia S. een miljoen euro binnen. De investeerders hield ze in het begin tevreden met terugbetalingen en intresten met geld dat ze via nieuwe leningen verkreeg. "Maar de vrouw hield geen enkele boekhouding bij en alle transacties gebeurden zonder medeweten van de overheid. Naast de celstraf is een beroepsverbod ook aangewezen", lichtte het openbaar ministerie toe. Het is aannemelijk dat het investeringsgeld zwart geld was. Niet alle gedupeerden hebben zich burgerlijke partij gesteld. De meesten burgerlijke partijen komen uit Knokke.

Volbloed oplichtster

De vrouw leidde samen met haar partner een luxeleven met onder meer dure wagens. "Dat ze kledij aankocht uit faillissementen om een textielhandel te starten, klopt niet. Deze vrouw is een volbloed oplichtster zonder schroom met een enorm acteertalent", brieste De Groote nog tijdens het proces. De advocaat was vroeger nog de raadsman van de partner van de beklaagde. "Ze heeft hem meegetrokken in haar oplichterij en na een verhoor bij de politie heeft de man zich begin 2013 verhangen", aldus de advocaat. Maar dat belette de vrouw niet van enkele maanden later opnieuw een zaak op te richten, namelijk Textile Snuffel Store in Brugge. Ook die zaak had geen boekhouding en ging failliet. Een verkoper van lederwaren bleef zonder betaling achter. De curator eist 30.000 euro terug.

Zelf de dupe

"Ik heb nooit de bedoeling gehad mensen op te lichten en was de dupe van de privébankier en mijn toenmalige partner, die overal aan investeringsgeld probeerde te raken. Hij stuurde de schuldeisers door naar mij", reageerde de beklaagde. Toch betwist ze de tenlasteleggingen niet. "De gevorderde som van 500.000 euro is hoog en wellicht zal ik het geld nooit terug kunnen betalen. Ik ga in collectieve schuldenbemiddeling", klonk het vanuit de beklaagdenstoel.

Revolver

Ook in die stoel zat een man die verdacht wordt van diefstal door bedreiging.


Hij zou eveneens hebben willen investeren bij Saskia S. en vroeg haar om te bewijzen dat ze solvabel was. Ze toonde een cheque van 45.000 euro en volgens Saskia S., die een week later aangifte deed, zou hij een revolver tegen haar hoofd hebben gezet en de cheque afhandig hebben gemaakt. Dat ontkent de man ten stelligste. Een andere schuldeiser, die 80.000 euro had geïnvesteerd maar intussen is overleden, zou met het geld gaan lopen zijn. "Ik word doodsbang als ik een revolver zie. En het beeld van mijn partner die zich verhing, vergeet ik ook nooit meer", huilde Saskia M. nog tijdens het proces. Vonnis op 11 oktober.


Wie vragen heeft over zelfdoding kan steeds terecht op het nummer 1813 of op de website www.zelfmoord1813.be.