VIDEO: Brugs Tarwebier keert terug naar de roots

De Halve Maan zal witbier na 20 jaar weer in Brugge brouwen

Brugs, het witbier van Alken-Maes, keert terug naar Brugge en stroomt voortaan door de brouwinstallaties van De Halve Maan. Het krijgt met de verhuis weer de oorspronkelijke naam Brugs Tarwebier. “Dit bier past beter bij een familiebrouwerij”, zegt Edwin Botterman van Alken-Maes.

Met de terugkeer van Brugs Tarwebier naar de Breydelstad wordt het opnieuw deel van de rijke brouwerstraditie van de familie Vanneste. Xavier Vanneste, CEO van brouwerij De Halve Maan, kon geen ‘neen’ zeggen tegen het nostalgische gerstenat. “Onze familie brouwt al sinds 1855. Het was Paul Vanneste, mijn achterneef en vierde generatie brouwer, die in 1984 Brugs Tarwebier op de markt bracht. Het was het eerste nieuwe bier dat hij maakte in zijn eigen brouwerij De Gouden Boom. Die kwam er als doorstart van brouwerij ‘t Hamerken. Het bier viel meteen op door zijn verfrissende smaak met aroma’s van korianderzaad en curaçao-sinaasappelschillen. Het heeft een alcoholgehalte van 5 procent. In de jaren 90 volgde voor de distributie de samenwerking met Alken-Maes, dat Brugs Tarwebier uiteindelijk verwierf in 2000 en herdoopte tot Brugs.”

Paul Vanneste, Xavier Vanneste en Edwin Botterman klinken op het succes.
Benny Proot Paul Vanneste, Xavier Vanneste en Edwin Botterman klinken op het succes.

 World Beer Awards 2018 

Alken-Maes staat het bier nu weer af. Dat kan je zien in het licht van de dalende populariteit van witbieren in ons land. “De witbieren zijn weliswaar minder in trek, maar daar heeft het niet mee te maken”, zegt Edwin Botterman van Alken-Maes. “Meer zelfs: op de World Beer Awards 2018 won Brugs de prijs voor beste Belgian Style Wheat Beer. Wij hebben altijd geïnvesteerd in de kwaliteit van Brugs omdat wij geloven in het potentieel van dit bier. Toen Xavier ons benaderde met zijn voorstel, waren we meteen geïnteresseerd, omdat dit de aansluiting maakt bij de oorsprong van het bier, de brouwersgeschiedenis van de familie Vanneste en de stad Brugge. Het bier past bij een familiebrouwerij. Alken-Maes zal Brugs Tarwebier, zoals het merk voortaan heet, daarom blijven aanbieden aan zijn klanten.”

Dit is het nieuwe Brugs Tarwebier.
rv Dit is het nieuwe Brugs Tarwebier.

Wapenschild op etiket

De Halve Maan neemt naast de productie ook de marketing van het merk voor zijn rekening. Alken-Maes blijft wel nauw betrokken en zal met De Halve Maan samenwerken voor de distributie van het witbier. 

“Daarnaast hebben we een nieuw etiket ontworpen met het logo van brouwerij De Gouden Boom erin verwerkt”, vult Xavier Vanneste aan. “Ook het wapenschild van de familie Vanneste prijkt op het nieuwe etiket, een duidelijke verwijzing naar vijf generaties uniek brouwvakmanschap.”

Ondergronds 

Hier bier zal, net als Brugse Zot en Straffe Hendrik, ondergronds van de brouwerij op het Walplein naar de bottelarij  aan het Waggelwater stromen. “We zullen het zeker promoten, ook in het buitenland, waar witbieren wél aan een opmars bezig zijn”, aldus Vanneste.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.