Verkiezingen? Goed voor de drukker!

FLYER.BE IS GROOTSTE ONLINE DRUKKERIJ VAN HET LAND

Het zijn drukke tijden voor zaakvoerder Ahmed Hilami van Flyer.be.
Foto Benny Proot Het zijn drukke tijden voor zaakvoerder Ahmed Hilami van Flyer.be.
Alle hens aan dek bij Flyer.be, de grootste online drukkerij van ons land in Brugge. Het is er tegenwoordig drie keer zo druk met al het verkiezingsdrukwerk van over heel Vlaanderen. "Volgend jaar weer verkiezingen? Goed nieuws voor ons", zegt zaakvoerder Ahmed Hilami.

Het fabrieksgebouw van Flyer.be bevindt zich in de Korte Gotevlietlaan nabij de brandweer in de industriezone. Er werken 45 mensen. De grootste online drukkerij heeft in totaal 100 mensen in dienst. Ze hebben vestigingen in Brussel en Antwerpen, maar Brugge is de grootste. "Ik ben begonnen als drukwerkmakelaar in een kleine drukkerij in Sijsele", vertelt Ahmed Hilami (40). "Zestien jaar geleden nam ik dat bedrijf over en startte met Flyer.be. Door me te omringen met sterk personeel zijn we stelselmatig gegroeid. Vier jaar geleden verhuisden we naar deze locatie."

Supersnelle printer

Tegenwoordig is Flyer.be de referentie. Ze zijn met hun drukwerk veruit de goedkoopste in ons land. "We investeerden zopas nog in een supersnelle HP Indigo 12.000-printer. Geen enkele andere drukkerij heeft zo'n toestel. We haalden het in Israël. Er zijn geen drukplaten meer voor nodig. Door sneller en efficiënt te kunnen printen, houden we de kostprijs voor de klant laag. In vergelijking met concurrenten kunnen we het aan de helft van de prijs." Tot haar klantenportefeuille behoren grote spelers als Club Brugge, Kinepolis, Basic Fit en Miss België. "Maar ook de lokale bakker komt naar hier. Mensen laten bij Flyer.be hun communie- of geboortekaartjes drukken. Elke klant behandelen we op dezelfde manier: iedereen betaalt hetzelfde voor zijn product. De prijzen staan duidelijk op de website."


Dat het vrij goedkoop kan, is volgens Hilami de grote sterkte van Flyer.be, dat een omzet draait van 12 miljoen euro per jaar. "We hebben 22 IT'ers in dienst die alle processen automatiseren. Zo is er ook nauwelijks papierverspilling, doordat we verschillende ontwerpen bundelen op één vel papier." De persen draaien tegenwoordig overuren. Politici van over het hele land laten hun flyers, brochures, affiches en ander drukwerk door Flyer.be drukken. Vandaag besteld, is morgen geleverd. "Het is twee tot drie keer zo druk als anders", zegt Hilami. "Verkiezingen zijn drukke periodes. Zijn er volgend jaar weer? Mooi zo, dat is goed nieuws voor ons." Het blijft opmerkelijk dat in tijden van sociale media nog altijd ingezet wordt op papier. "Ik denk dat politici overtuigd zijn van een combinatie van de twee. De grote oplages dalen wel. De tijd dat we 100.000 flyers voor één politieker drukten, is voorbij." Hilani is ook overtuigd van print. "Op sociale media lijkt iedereen op iedereen. Met een flyer of brochure kan je je toch nog wat onderscheiden."