Ga naar de mobiele website
^ Top

Verkeerde stenen zorgen voor vertraging

HORECA 'T ZAND MAG ALS COMPENSATIE TERRASSEN WEEK VROEGER ZETTEN OP BETON

Sander Duboccage van Café Bras bij de grote waterplassen voor zijn zaak.
Benny Proot Sander Duboccage van Café Bras bij de grote waterplassen voor zijn zaak.
Pech voor de horeca op 't Zand: de aanleg van de kasseistenen voor hun deuren heeft vijf tot zes weken vertraging opgelopen. In plaats van op 1 april, moeten de horecabazen wachten tot tijdens de Meifoor om hun terrassen op de gloednieuwe ondergrond te plaatsen. "Ze mogen ter compensatie een week vroeger hun tafels en stoelen plaatsen, zij het dan op het beton", zegt burgemeester Renaat Landuyt (sp.a). Al is niet iedereen daar enthousiast over.

Een discussie tussen de stad en de aannemer ligt aan de basis van de vertraging. De voorbije dagen werden immers al kasseistenen gelegd op het plein aan de kant van het centrum. Maar die bleken niet het gewenste kleur te hebben. "De kasseistenen voldoen niet aan de eisen die in het bestek geformuleerd werden", zegt burgemeester Renaat Landuyt (sp.a). "Net als bij de aanleg van de Geldmuntstraat, toen in het begin ook verkeerde kasseien gebruikt werden, zijn hier ook minderwaardige stenen gebruikt. Wij vroegen een donkergrijze steen, terwijl de eerste stenen nogal lichtgrijs waren. Zo is het niet afgesproken."

Klanten van Café Bras brengen best hun luchtmatras mee om van het terras te kunnen genieten.
Benny Proot Klanten van Café Bras brengen best hun luchtmatras mee om van het terras te kunnen genieten.

Tot zes weken wachten

Maar op die donkere, warmere stenen is het dus nog vijf tot zes weken wachten. En dat is uiteraard een flinke streep door de rekening van de horeca op het plein. Ze moesten al veel verdragen door de lasten van de werken en zien hun droom om op 1 april hun terrassen te kunnen plaatsen, nu in rook opgaan. "Het is een tegenslag, waar we toch het beste proberen uit te halen", reageert Brecht Clyncke van Unizo, dat ook zijn kantoren op het plein heeft. "Natuurlijk verlangt iedereen, na de mooie lentedagen van vorige week, om het terras buiten te zetten. We hebben het slechte nieuws met de horeca op 't Zand doorgenomen en besproken met de stad. Er is een consensus gevonden: de horeca mag haar terrassen een week vroeger plaatsen dan gepland, zij het dan wel op het beton in plaats van op de nieuwe kasseien."

Wandelzone breder

Volgens Clyncke zal de aannemer Aswebo er alles aan doen om de werfzone zo proper mogelijk te maken zodat iedereen van die tijdelijke regeling kan genieten. Ook aan de kant van het Concertgebouw zou dat mogelijk moeten zijn. De wandelzone zou daar breder gemaakt worden.


Toch heeft een aantal horecabazen bedenkingen. Niet in het minst door de regen van de afgelopen dagen. "Door de regen was de zone voor onze zaak afgelopen weekend nog één grote modderpoel", zeggen Robin Usewils en Sander Duboccage van café Bras. Op zaterdag legden zij zelfs luchtmatrassen op de vijver die zich voor hun horecazaak had gevormd. "Daar zal toch iets moeten aan gebeuren, want we kunnen moeilijk een terras plaatsen als de klanten tot hun enkels in het water zitten."


Aannemer Aswebo was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.Meld een bug