Vanaf deze week flitscontroles op A11

BESTUURDERS BLIJKEN TE SNEL TE RIJDEN OP GLOEDNIEUWE SNELWEG

De eerste dag dat de snelweg open was, werd er al een bestuurder aan de kant gezet die de verkeersregels overtreden had.
Jan Van Maele De eerste dag dat de snelweg open was, werd er al een bestuurder aan de kant gezet die de verkeersregels overtreden had.
Er zal vanaf deze week geflitst worden op de gloednieuwe A11. Sinds de opening van de autosnelweg afgelopen weekend werden al verschillende bestuurders aan een té hoge snelheid opgemerkt. Een van de snelheidsduivels liep tegen de lamp dankzij een alerte patrouille. Vaste flitspalen komen er voorlopig niet langs het traject.

Het verse asfalt van de pas geopende A11 inspireerde afgelopen weekend heel wat chauffeurs om het gaspedaal stevig in te drukken. De meeste snelheidsduivels voelen zich op de nieuwe autosnelweg als een vis in het water door het (voorlopig) ontbreken van vaste flitspalen over het volledige traject. Toch is hun vreugde van korte duur. Vanaf deze week zal de West-Vlaamse wegpolitie op verschillende locaties en tijdstippen snelheidscontroles uitvoeren met mobiele camera's. Een broodnodige zaak, zo blijkt. "Onze motopatrouille zette de eerste dagen na de opening al een bestuurder langs de kant die aan een veel te hoge snelheid reed. De A11 is pas aangelegd, waardoor heel wat mensen denken dat er nog geen enkele controle is, maar er zal wel degelijk geflitst worden", klinkt het bij de wegpolitie.

Justine Ghekiere was de allereerste bestuurster die voor de brug moest stoppen.
Jan Van Maele Justine Ghekiere was de allereerste bestuurster die voor de brug moest stoppen.

Patrouilles

Niet alleen snelheidsduivels zullen worden aangepakt. Ook op andere verkeersovertredingen wordt gecontroleerd. De exacte plaatsen en tijdstippen geeft de wegpolitie niet mee. Al lijkt het erop dat het om intensieve controles zal gaan in beide richtingen. Opvallend: vaste flitspalen staan er (voorlopig) niet langs het traject.


"Maar dat wil dus niet zeggen dat bestuurders ongestraft te snel kunnen rijden of - om een voorbeeld te geven - kunnen bellen achter het stuur", benadrukken ze bij de politie. Dat laatste bleek al enkele minuten na de officiële opening van de A11. Toen zette een politiepatrouille een bestuurder aan de kant die zich niet aan de verkeersregels hield. Het lijkt dan ook een uitgemaakte zaak dat overtredingen op de nieuwe verbindingsweg tussen Brugge en Knokke-Heist niet ongestraft zullen blijven. De politie benadrukt bovendien dat er op het 12 kilometer lange traject verschillende snelheidsbeperkingen gelden. Het overgrote deel mogen bestuurders - zoals aangegeven door de borden van de autosnelweg - 120 kilometer per uur rijden. Ter hoogte van de ophaalbruggen gaat de weg over naar een gewone autoweg en is de snelheid over een afstand van enkele honderden meters beperkt tot 90 kilometer per uur. Die aanpassing heeft vooral te maken met de aanwezigheid van verkeerslichten, die op een autosnelweg verboden zijn.

Gisterenochtend gingen de ophaalbruggen voor een eerste keer open tijdens de ochtendspits, waardoor er file ontstond.
Jan Van Maele Gisterenochtend gingen de ophaalbruggen voor een eerste keer open tijdens de ochtendspits, waardoor er file ontstond.

Brug eerste keer open

Gisterenochtend gingen de ophaalbruggen voor een eerste keer open tijdens de ochtendspits. Dat veroorzaakte al snel een file van enkele honderden meters lang, maar uiteindelijk verliep alles vlot. Justine Ghekiere had de eer om als eerste voor de brug te moeten stoppen. "Het doet wel raar", zegt Justine. "Een ophaalbrug op de autosnelweg verwacht je niet meteen. Het verbaast me wel hoe snel de brug naar boven gaat. Hopelijk gaat hij even snel weer naar beneden", lacht ze. Bij alle wachtenden klonk alvast steevast hetzelfde (positief) geluid: de signalisatie voor de aanduiding van de ophaalbrug wérkt.