Uitbaatster van crèche verdedigt zich: "Mond van kinderen dichtplakken is een pedagogische techniek"

Darline S. moest haar crèche sluiten.
Deleu Darline S. moest haar crèche sluiten.
De voormalige uitbaatster van het intussen gesloten kinderhotel Cococinelle in Waregem heeft 21 kinderen op een mensonterende manier behandeld. Voor het Gentse hof van beroep kwam ze zich nu verdedigen. De slachtoffertjes werden hardhandig aangepakt, waardoor Darline S. ook terechtstond voor opzettelijke slagen en verwondingen. 

Darline S. (40) kreeg van de rechter in eerste aanleg drie maanden met uitstel en een geldboete van 300 euro. In beroep vraagt de procureur-generaal 9 maanden met uitstel. 

"We hebben verklaringen binnengekregen van tientallen oud-werknemers van haar. Er werden peuters regelmatig opgesloten in een hok, ze moesten eten onder dwang en ze verplichtte een kindje om te bijten op een stuk zeep", aldus de procureur-generaal. 

"Fopspenen vastgeplakt"
"Er waren nog andere bedenkelijke handelingen. Een medewerker verklaarde dat S. ruw was tegen de kinderen. De kinderen werden geslagen, en vastgebonden.  Een moeder van een 2-jarig meisje deed ook aangifte, de kaken van haar kind zagen bont en blauw. S. had haar mond opengetrokken omdat ze niet wou eten. Toen dat niet lukte, sloeg ze tweemaal in het gezicht. Daarna werd ze opgesloten in het toilet." 

De gruwelijke daden bleven maar doorgaan. "Fopspenen werden vastgeplakt zodat ze niet uit de mond zouden vallen. Een vader zag hoe de kinderen hardhandig vastgepakt werden. Erna werden ze afgespoten met een tuinslang, met een harde straal van koud water."

"Grote druk"
De advocaat van de beklaagde, meester Gheyssens, minimaliseerde de feiten. "Mijn clïente is bijzonder zwaar aangepakt. Ze stond soms onder grote druk, dan kan er wel eens een tik uitgedeeld worden. Een pedagogische tik, meer is dat niet. En de kinderen hun mond enkele uren dichtplakken, er bestaat onderzoek hierover. Dat is een pedagogische techniek." 

De advocaat voor Kind en Gezin repliceerde hierop cynisch. "Het is bijna boekenbeurs, ik kijk er al naar uit om de Grote Pedagogische Opvoedingsbijbel van Darline S. te lezen." Ook de procureur-generaal reageerde vol ongeloof. "Ik heb inderdaad dat onderzoek gezien, het is al 100 jaar oud. Volgens mij was dat in een tentoonstelling van het Psychiatrisch Centrum Dr. Guislain."

De advocaat van S. ging toch nog voor de vrijspraak. "Dit is buiten proportie opgeblazen." Darline kwam als laatste aan het woord. "Ik ben altijd eerlijk geweest. Het zijn geen leugens die mijn werknemers vertellen, maar je moet het zien in zijn context. Ik ben altijd eerlijk geweest en heb nooit kinderen opgesloten." Uitspraak op 17 oktober.
75 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Kim Jacobs

  Triestig om te lezen hoeveel mensen na zo een voorval alle crèches over dezelfde kam scheren. Ik ben fier op mijn kinderdagverblijf en mijn begeleidsters. Zij zetten zich elke dag in om aan alle noden te voldoen én met heel veel liefde!!! Wat die vrouw deed is onaanvaardbaar... maar wil niet zeggen dat dit overal voorkomt.

 • joy volckaert

  Triestig waar onze wereld naartoe gaat.. Hopelijk krijgt ze nog een grotere straf! Haar mond zou eens dicht geplakt moeten worden!

 • diane colman

  Dat mens lijkt me niet normaal en moet streng worden gestraft. Mijn 2 kinderen gingen 50 jaar terug naar een crèche, verbonden aan een stadschool, en waren daar zeer gelukkig…. ik zag daar alleen maar happy faces…

 • Desmet Jacques

  Ziek mens ! Desmet Jacques - Kortemark

 • Tine Luyckx

  Walter de kaey, vrouw moet in deze tijd mee gaan werken. Anders zouden wij hier niet rond komen hoor. En ja ik heb een huis dat in moet afbetalen en 2 auto's maar geen nieuwe keuken, geen nieuwe badkamer wij gaan niet op vakantie. Hooguit 3 dagen naar zee! Dus niet veralgemenen.