Triomf voor CD&V, De fauw burgemeester

SP.A KRIJGT KLAPPEN, MAAR BLIJFT BESTUREN

Dirk De fauw werd onthaald als een held in Oud Sint-Jan.
Foto Benny Proot Dirk De fauw werd onthaald als een held in Oud Sint-Jan.
CD&V is de grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen in Brugge. Dirk De fauw (59) mag op 1 januari 2019 de sjerp omgorden. Voor De fauw is het de grote revanche na het nipte verlies zes jaar geleden. "Dit is een hoogdag voor mij."

CD&V knoopt in Brugge dus weer aan met het grote succes van de periode onder Patrick Moenaert. De fauw was zes jaar geleden nog de underdog. Hij kwam toen 163 stemmen te kort om burgemeester te worden. "Dat is dan bij deze rechtgezet", glundert de grote overwinnaar. "Dit is natuurlijk een hoogdag voor mij. Ik ben ook fier dat ik de CD&V weer op de rails heb kunnen zetten. Zelfs binnen de meerderheid is het geen sinecure om zomaar weer de grootste partij te worden. Ik had dit resultaat niet verwacht, maar het is geweldig." De fauw werd als een held onthaald in het Oud Sint-Jan, waar de partij zondagavond een feestje bouwde. Het is van de achttien jaar onder Patrick Moenaert geleden dat de partij nog zo'n score haalde. Met 31,9 procent van de stemmen, koos bijna één op drie voor 'Go with De fauw'.

Steun nodig

"Het is een traditie dat de grootste partij in Brugge de burgemeester levert", zegt de winnaar. "Dat is zes jaar geleden ook zo gebeurd en dat trekken we vandaag door. Het werd snel duidelijk dat we met de twee andere grote partijen zouden samenwerken. Ik wil met een meer solide basis starten dan zes jaar geleden. We konden ook besturen met enkel sp.a, maar in belangrijke dossiers zullen we meer steun nodig hebben. Ik denk maar aan de toekomst van de Stadsvaart en de beslissingen rond de nieuwe zeesluis in Zeebrugge. Het is beter om daar met een ruime meerderheid achter te staan." Lees: De fauw wil op Vlaams en federaal niveau ook de steun van de liberalen.


Hij verdeelde zelfs al de schepenambten. "CD&V krijgt, naast de burgemeester, vier schepenen. Sp.a levert drie schepenen, Open Vld Plus krijgt twee schepenen. We zijn daarover heel snel akkoord gegaan." De fauw wil vooral een andere stijl introduceren in het stadhuis. "De Bruggeling moet weer vertrouwen krijgen in zijn bestuur. Dat is de laatste jaren gedaald en daar wil ik aan werken. Uiteraard zijn al heel wat accenten gelegd, maar we willen bijsturen. Het beleid moet dichter bij de Bruggeling komen. We willen meer wijkvergaderingen, meer inspraak. Kortom: een warmere stad."


Huidig burgemeester Renaat Landuyt zal alvast geen schepenzitje bekleden. Hij neemt vanaf januari afscheid van de gemeentepolitiek. "Dat heb ik zo aangekondigd en daar hou ik me ook aan", zegt hij. "Ik zit de komende maanden wel mee aan de tafel om de belangen van onze partij zo goed mogelijk te vertegenwoordigen in het nieuwe bestuur. Er moet een bestuursakkoord gemaakt worden, waarin ook onze thema's aan bod zullen komen."


Wie de nieuwe bestuurders worden in Brugge valt nog af te wachten. Bij CD&V scoort radiomaker Nico Blontrock wel bijzonder goed bij zijn eerste verkiezingen. Hij lijkt, naast Franky Demon en Minou Esquenet, een certitude. Bij sp.a komen Pablo Annys, Annick Lambrecht en Mathijs Goderis of Mieke Hoste in aanmerking.