Triënnale maakt na 41 jaar comeback

KUNSTENPARCOURS GIDST JE LANGS 14 WERKEN IN OPENLUCHT

In Brugge is de Triënnale van de Hedendaagse Kunst van start gegaan. Het kunstenparcours in de stad maakt zijn comeback na 41 jaar. "De Bruggelingen waren wat terughoudend bij de opbouw, maar zullen triest zijn als het voorbij is", voorspelt curator Till-Holger Borchert.

Eind jaren zestig en begin jaren zeventig kende Brugge al enkele Triënnales. Die traditie werd na de editie van 1974 niet voortgezet. Burgemeester Renaat Landuyt (sp.a) kondigde het destijds voor de verkiezingen van 2012 al aan: hij zou het kunstenfestival nieuw leven inblazen. "Je kan dit vergelijken met Beaufort voor de kust. Dit kunstenparcours met veertien openluchtwerken in de stad brengt een nieuw soort toerisme op gang, mensen die Brugge op een andere manier leren kennen. Het is bovendien een goed consumerend publiek. De hele stad zal profiteren van de Triënnale."

Chocolade

De actuele kunst komt van verscheidene kunstenaars: 18 in totaal. Curatoren zijn Michel Dewilde en Till-Holger Borchert. Beide heren zijn al langer verbonden aan Brugge en hebben de voorbereiding geleid. "We werken hier echt wel met gerenommeerde kunstenaars", zegt Borchert. "Bezoekers van Brugge worden geconfronteerd met kunst die ze hier niet verwachten. Enkele van de werken zijn heel architecturaal, maar er zijn er ook die zich bezighouden met de geschiedenis van de stad. Ik denk bijvoorbeeld aan het werk in chocolade op de Burg. Dit zal voor een stuk een eigen publiek trekken, maar de aantrekkingskracht voor de kunstenaars is ook dat ze hier geconfronteerd worden met gewone bezoekers van de stad. Het wordt interessant om te zien hoe zij zullen reageren op hun werk. Ik hoop dat de Bruggeling er ook iets aan heeft. In het begin zal iedereen kritisch kijken, maar het evenement zal groeien in de harten van de Bruggeling. Na afloop zal iedereen zeggen: 'het is spijtig dat het alweer voorbij is'."

Wereldklasse

Volgens Michel Dewilde schept de Triënnale een ander en nieuw beeld over Brugge. "Meteen laten we mensen ook nadenken over de toekomst van deze stad en andere steden in ons land. Een van de grote attracties is het paviljoen op de reien. Maar ook de spiegelconstructie op de Markt is interessant. Zeker zeven werken zijn van absolute wereldklasse. We hopen dat Brugge met deze Triënnale een bestemming wordt waar je ook actuele kunst van het hoogste niveau kan beleven."

Strakke leiding

Burgemeester Renaat Landuyt mikt op extra toeristen. Hoeveel dat er zullen zijn, is volgens hem nog koffiedik kijken. "Het valt ook erg moeilijk te meten. Je zal vanaf nu tot midden oktober wel merken dat de Triënnale leeft. We krijgen een variatie in soorten bezoekers. Mensen zullen er met de handige wandelgids op uit trekken. Het is in elk geval onze bedoeling om deze eerste editie te evalueren met het oog op 2018. Dan willen we het nog beter aanpakken, zeker in de voorbereiding. Nu hebben verscheidene diensten samengewerkt aan dit evenement, maar ik heb gemerkt dat een strakke leiding aangewezen is. Fouten maken, is menselijk, maar we zullen er ook uit leren."