Strijd om de burgemeesterssjerp ligt volledig open

DE LAATSTE STAND VAN ZAKEN BRUGGE

Benny Proot
Blijft alles gewoon bij het oude of kiest de Bruggeling toch voor verandering? Troepen de vier grote partijen samen in een spannende race om de sjerp of steekt een erboven uit? De spanning is te snijden en de strijd om de burgemeesterssjerp ligt volledig open.

Sensatie in 2012, want amper 163 stemmen beslisten over winst en verlies: sp.a (26,8 procent) deed toen haasje-over met CD&V (26,6 procent) en werd de grootste partij van Brugge. Renaat Landuyt erfde de nalatenschap van Patrick Moenaert. Beide partijen gingen nog diezelfde dag met elkaar in zee, maar een geweldige relatie werd het nooit. "Een dag nadat men mij het vertrouwen had gegeven, werd mij verweten niet vriendelijk genoeg te zijn", zei Renaat Landuyt onlangs nog in een tv-debat. Eén stem minder en de burgemeester verlaat de politiek. Een gewaagde uitspraak en - als de kritieken van de afgelopen jaren een barometer zijn - een mogelijk ticket naar de uitgang. Is Renaat Landuyt na 1 januari 2019 nog politicus? Hij hoopt van wel: "Ik heb eigenlijk wel een goed gevoel."

Weinig vertrouwen

Wat niet in het voordeel spreekt, is een peiling bij de Bruggelingen. Die tonen weinig vertrouwen (amper 29 procent) in het stadsbestuur. Dus ook niet in CD&V. De partij bepaalde namelijk mee het beleid. Dirk De fauw maakte het zes jaar geleden (nipt) niet waar. Hij is van de vier grote kopstukken waarschijnlijk de figuur die het minste weerstand opwekt, maar er wordt hem een gebrek aan ambitie en persoonlijkheid verweten. "Kiezen voor CD&V, is kiezen voor stilstand", vinden ze bij de socialisten. Dit is zijn laatste kans op de sjerp. De interne strijd met Franky Demon lijkt al vergeten. Als sp.a en CD&V straks samen voldoende stemmen halen, blijft alles gewoon bij het oude.


Is de grote uitdager dan Pol Van Den Driessche? Zes jaar geleden werd zijn kans op de sjerp hem ontnomen na beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag en moest hij afstand nemen van zijn lijsttrekkerspositie. Bij zijn comeback bleef de N-VA-senator vrij rustig. "Ik hou alle opties open", liet hij al weten. Van Den Driessche wil zowel met sp.a als met CD&V besturen, maar lijkt dichter bij Landuyt te staan dan bij De fauw. Ook bij N-VA woedde een interne strijd met Ann Soete, lijsttrekker in 2012. Speelt dat nog mee in de hoofden van de Bruggeling? De partij popelt om mee te besturen.

Ambitie

Wie voor het meest ambitieuze Brugge wil kiezen, kleurt het bolletje van Open Vld Plus. Dat laat lijsttrekker Mercedes Van Volcem maar al te graag verstaan. Zij trok Ann Soete mee aan boord en wil met haar partij stevige vooruitgang boeken. Een recente peiling wees die progressie ook aan. Van Volcem verwijt de meerderheid te weinig daadkracht, foute beslissingen en geen aandacht voor handelaars of deelgemeenten. Haar partij lijkt in elk geval beter gestoffeerd dan zes jaar geleden en kan de verrassing van de verkiezingen in Brugge worden.


Groen ging in 2012 al lichtjes vooruit en wil die trend doortrekken. De partij kiest voor een wel erg jonge lijsttrekker met Raf Reuse (19), die bovendien al aangaf zijn studies boven een mandaat in de politiek te zetten. Groen rekent op de nationale tendens en de vooruitgang die de partij (bijna) overal maakt.

Kleinere partijen

Vlaams Belang verloor in 2012 veel van haar pluimen toen het maar twee zetels toebedeeld kreeg. Inwijkeling Stefaan Sintobin hoopt op een verdubbeling van dat aantal. De migrantenproblematiek in Zeebrugge kan mogelijk in het voordeel spelen.


Tot slot komen in Brugge ook nog wat kleinere partijen op. PVDA heeft misschien nog het meeste kans op een zitje in de gemeenteraad. De Vlaamse Christen Partij van Agnes Jonckheere en Doe Geweune met Jan Werbrouck zullen niet voor een politieke aardverschuiving zorgen. (BHT)