Stap dichter bij overdekte Vismarkt

HANDELAARS PALMEN PLEIN DEZE ZOMER IN MET EET- EN DRANKSTANDS

De eet- en drankstands zullen zowat de helft van het binnenplein van de Vismarkt innemen.
Benny Proot De eet- en drankstands zullen zowat de helft van het binnenplein van de Vismarkt innemen.
De stad Brugge blaast de historische Vismarkt nieuw leven in. Er wordt onder meer gedacht aan een overkoepeling. Deze zomer staan alvast elke vrijdagavond eet- en drankstands op het plein. Ook de piste van een overdekte voedselmarkt, zoals in Barcelona bestaat, blijft overeind.

De handelaars van de Vismarkt en omliggende straten krijgen groen licht van de stad om in juli en augustus elke vrijdag van 16 tot 20 uur eet- en drankstands op te bouwen. Die zullen ongeveer de helft van het binnenplein innemen, met de bedoeling om Bruggelingen weer vertrouwd te maken met de Vismarkt. "We hebben allemaal gezien dat er de jongste jaren steeds minder vishandelaars zijn. Het binnenplein wordt al helemaal niet meer gebruikt, behalve dan voor salsalessen in de zomer. Die traditie willen we ook behouden", zegt burgemeester Renaat Landuyt (sp.a). Onder meer De Hollandse Vismijn, Wijnbar Est, De Gouden Karper en De Visscherie zullen de standjes uitbaten. Ze serveren een glaasje en wat hapjes. "Ik ga al zeker een lekker garnaalkroketje aanbieden", zegt Rik Ameloot van restaurant De Gouden Karper. "Dit plein heeft zoveel te bieden, maar er wordt nauwelijks gebruik van gemaakt. Een nieuw elan is hard nodig en kunnen we, met de hulp van de stad, realiseren." Daar rekent ook Tillo Declercq van De Visscherie op. "Vaak lopen mensen gewoon voorbij aan dit plein. Ze zien het wel als een mooie historische plek, maar zijn even snel weer weg als ze gekomen zijn. We hopen vooral de eigen inwoners weer naar hier te lokken. Uiteraard is droog weer een vereiste, maar we vertrouwen erop dat de weergoden ons deze zomer wat gunstig gezind zijn."

Restauranthouders Erik Ameloot en Tillo Declercq.
Benny Proot Restauranthouders Erik Ameloot en Tillo Declercq.

Elektriciteit

In de toekomst kan dat euvel misschien ook verholpen zijn. In 2012 opperde de denktank Het Ei van Brugge immers dat de Vismarkt een ideale plek zou zijn om er een hedendaagse overdekte voedselmarkt van te maken, gelijkaardig aan de befaamde La Boqueria in Barcelona. "We zijn die suggestie niet vergeten", zegt burgemeester Renaat Landuyt. "Er is een restauratiedossier in opmaak om de Vismarkt weer op te waarderen. Maar vandaag is de elektriciteit niet aangepast en weten we niet wat kan en niet kan." Vorig jaar al lanceerde vishandelaar Maarten du Bois uit Zeebrugge het plan om tijdens de zomermaanden iéts te doen op de Vismarkt. "We geven eerst de kans aan de handelaars uit de buurt", vult schepen van Lokale Economie Hilde Decleer (CD&V) aan. "Dit is een proefproject, maar het kan de komende jaren uitgebreid worden."

DE INSPIRATIEBRON: Een overdekte voedselmarkt zoals La Boqueria in Barcelona behoort tot de mogelijkheden.
© Facto Foto DE INSPIRATIEBRON: Een overdekte voedselmarkt zoals La Boqueria in Barcelona behoort tot de mogelijkheden.