Stadscafé De Republiek opent deze maand

VOLLEDIGE RENOVATIE EN VERNIEUWING KLAAR TEGEN ZOMER 2018

Er wordt nog volop gewerkt aan de renovatie van De Republiek. Eind deze maand opent het café-restaurant. Het volledige gebouw moet tegen de zomer klaar zijn.
Benny Proot Er wordt nog volop gewerkt aan de renovatie van De Republiek. Eind deze maand opent het café-restaurant. Het volledige gebouw moet tegen de zomer klaar zijn.
De renovatie van De Republiek, het culturele hart van Brugge, is halfweg. Muren staan blank, kantoren worden ingericht en op de vierde verdieping staat een landschapskantoor in de steigers. Het café-restaurant opent eind deze maand als eerste. "Dit is een geweldig verhaal", vindt Bart Geernaert van vzw De Korrelatie.

De contouren van de 'nieuwe' Republiek zijn stilaan zichtbaar. Ramen zijn veel lager gemaakt, waardoor de inkijk vanuit de Sint-Jakobstraat en de cinemasteeg veel beter is. Achteraan is een grote raampartij verschenen, waardoor ook de binnentuin plots beter te zien is. Het donkere interieur van voorheen is ingeruild voor één en al licht. Zelfs de doorgang naar cinema Lumière is nu open gemaakt.


"De Republiek is van oudsher een ontmoetingsplaats voor creatievelingen, maar ook voor gewone Bruggelingen, die houden van een glas of van een lekker hapje. Het café-restaurant is het visitekaartje, maar ook de toegangspoort tot een echt cultuurhuis, waar in de toekomst ook creatieve ondernemers terechtkunnen", zegt Bart Geernaert van vzw De Korrelatie, die de renovatie van nabij volgt.


Het totale project van 3,75 miljoen euro voorziet onder meer ook een nieuw dak voor De Republiek. Dat dak brandde tussen de twee wereldoorlogen helemaal af en kwam nooit terug. Nu dus wel: er verschijnt een landschapsbureau waar een aantal bedrijven terechtkunnen. Onder meer architectenbureau Dertien12 zou geïnteresseerd zijn. Van een landschapsbureau gesproken: van boven heb je een fantastisch zicht over Brugge: de drie torens, maar ook het stadhuis en het concertgebouw zijn vanop het dak te bewonderen. Op de verschillende verdiepingen kunnen zo'n 20 creatieve ondernemers straks een ruimte huren om samen te werken. De andere ruimtes zijn kantoren. Ook cinema Lumière is in de renovatie opgenomen. Het pleisterwerk van de muren van de traphal is verdwenen. Ook de rode loper op de trap is voorlopig weg, al komt die wel terug. "De look en feel van het stadscafé wordt gewoon doorgetrokken in de cinema, waar voor de rest weinig verandert", zegt Geernaert. "De vier zalen blijven als vanouds films draaien."

De ramen zijn lager gemaakt en er valt meer licht naar binnen.
Benny Proot De ramen zijn lager gemaakt en er valt meer licht naar binnen.

Streetfood

Het cultuurcafé gaat op 27 oktober weer open. Dat wordt uitgebaat door Stijn Van Wynsberghe. "Ik ben bijzonder benieuwd naar het eindresultaat, maar ik heb er ongelooflijk veel zin in", zegt hij. "De kaart wijzigt niet: we kiezen nog altijd voor lekkere dranken en een menukaart met streetfood. Alle leeftijden moeten zich hier thuis voelen. De Republiek moet meer dan ooit het culturele hart van Brugge zijn."


Het café-restaurant zal vanaf 27 oktober zeven dagen op zeven, telkens tussen 12 en 1 uur geopend zijn. Het volledige gebouw moet tegen volgende zomer af zijn.

Het dak van De Republiek kwam nooit helemaal terug na een brand, maar wordt nu wel hersteld.
Benny Proot Het dak van De Republiek kwam nooit helemaal terug na een brand, maar wordt nu wel hersteld.
Het pleisterwerk is verdwenen van de muren in de trappenhal. De rode loper komt binnenkort terug.
Benny Proot Het pleisterwerk is verdwenen van de muren in de trappenhal. De rode loper komt binnenkort terug.
Bart Geernaert.
Benny Proot Bart Geernaert.