Stadsbestuur laat senioren samen 'op kot' gaan

Het OCMW van Brugge zoekt een locatie om een aantal senioren die graag willen verhuizen naar een woonzorgcentrum maar nog goed te been zijn, te laten samenwonen. Het concept 'senioren op kot' bestaat al in Antwerpen en Maldegem en kent daar succes. Het initiatief past in het anti-eenzaamheidsplan.


Deze zomer zijn in nauwelijks één week tijd vier oudere Bruggelingen in alle eenzaamheid overleden. Daarop besliste de stad om een anti-eenzaamheidsplan uit te werken. Een maand later zijn de eerste actiepunten klaar. "We willen een voortrekker zijn in Vlaanderen", zegt burgemeester Renaat Landuyt (sp.a). "Momenteel brengen we in kaart wat we al weten over eenzamen in Brugge. Op 3 oktober zullen we een startconferentie houden met internationale sprekers. Daaruit kunnen interessante ideeën komen om die eenzaamheid aan te pakken."


Eén van die actiepunten is de opstart van 'senioren op kot'. "Door eenzamen te laten samenwonen op kot, elk met een aparte kamer maar met een gemeenschappelijke keuken en living, kunnen we al wat oplossen", meent OCMW-voorzitter Dirk De fauw (CD&V). "Verder willen we nieuwe dienstencentra openen in Sint-Michiels, Sint-Pieters en Sint-Andries. Daar kunnen mensen samenkomen." (BHT)