Soete populairder dan Landuyt

Vlaams Parlement

Benny Proot

Brugge weet drie zitjes te strikken in het Vlaams Parlement. Opvallend: Ann Soete van N-VA haalt de meeste stemmen. Zij is verkozen in het Vlaams Parlement met 23.127 voorkeurstemmen. Burgemeester Renaat Landuyt (sp.a) haalt zijn Vlaamse zitje met 21.313 stemmen en Mercedes Van Volcem (Open Vld), ook op de Vlaamse lijst, is verkozen met 17.267.


Op basis van voorkeurstemmen zou Ann Soete zowaar burgemeester Landuyt kunnen verslaan bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen. "We gaan nog niet vooruit lopen: de volgende gemeenteraadsverkiezingen zijn nog veraf (in 2018, red.)", zegt Ann Soete. "Ik ga proberen om vanuit het Vlaams Parlement volop voor Brugge te werken."


Burgemeester Renaat Landuyt relativeert de uitslag. "Je kan nationale verkiezingen niet vergelijken met gemeenteraadsverkiezingen. Voor de gemeenteraad stemt men op personen. In de nationale politiek gaat het over partijstemmen en binnen de partij wordt dan voor kandidaten gekozen. Ik ben er dus nog steeds helemaal gerust in", aldus Renaat Landuyt.


Mercedes Van Volcem (Open Vld) is erg tevreden met haar resultaat, maar ook volgens haar is het nog te vroeg om conclusies op stedelijk niveau te trekken. "Het is nog vier jaar tot de volgende gemeenteraadsverkiezingen. Maar het is wel goed dat er meer Brugse verkozenen zijn in het Vlaams Parlement. Hoe meer, hoe beter voor de stad. Tot nu was ik de enige." (JVRB)